1. yle.fi
  2. Uutiset

Lentäjät ottivat nokkaunet - lentoemännät jätettiin matkustajakoneen ohjaimiin

Bangkokista Delhiin lentäneessä koneessa oli 166 matkustajaa. Air India myöntää, että ohjaamossa tapahtui jotakin epätavallista, mutta kiistää vaaran, josta Intian lehdistö on kertonut.

Ulkomaat

Lentoyhtiö Air India on erottanut työntekijänsä, joiden erikoisen ratkaisun vuoksi 166 matkustajaa ja miehistö joutuivat vaaraan Thaimaasta Intiaan lentäneessä matkustajakoneessa huhtikuun puolivälissä, kertoo Intian lehdistö.

Tiedotusvälineiden mukaan koneen kaksi lentäjää päättivät ottaa yhtä aikaa nokkaunet koneen ensimmäisessä luokassa. Lentäminen jätettiin autopilotin ja kahden lentoemännän huoleksi. Päätös oli johtaa katastrofiin, kun toinen heistä käänsi vahingossa autopilotin pois päältä.

Autopilotin käyttö on matkustajakoneissa toki tavallista, mutta sääntöjen mukaan joko kapteenin tai perämiehen on pysyttävä silloinkin ohjaamossa.

Lehdet kertovat, että aamukone Bangkokista Delhiin oli ollut matkalla puolisen tuntia ja noussut runsaan kymmenen kilometrin korkeuteen, kun molemmat lentäjät päättivät torkahtaa. Toinen antoi lentoemännälle muutaman minuutin oppitunnin, ennen kuin asettui levolle matkustamon puolelle. Toinen oli poistunut jo aiemmin.

40 minuuttia myöhemmin lentoemäntä tuli hätääntyneenä herättämään lentäjät, kun autopilotti ei enää toiminutkaan ja kone oli todellisessa vaarassa. Viides miehistön jäsen näki tapahtumat ja kertoi niistä yhtiön johdolle.

Molemmat lentäjät ja lentoemännät on erotettu, ja lentoturvallisuusviranomaiset tutkivat, oliko kyseessä yksittäistapaus, kertoo The Times of India -lehti.

Intian lentoturvallisuus maailman huonoimpia

Air Indian mukaan lentoemännät olivat kyllä ohjaamossa ja viipyivät siellä "yli ohjeistetun ajan", mutta lentäjien poistumisen yhtiö kiistää. Autopilotti oli poissa päältä vain hetken, kun perämies sulki sen epähuomiossa, lentoyhtiöstä sanotaan. Sen mukaan työntekijöitä ei ole erotettu, vaan he ovat syrjässä tutkimusten ajan.

Tapaus on saanut Intian lehdistön kyselemään jälleen, mikä on maan lentoturvallisuuden tila. Alkuvuonna yksi Air Indian lentäjistä pysäytettiin juuri kun hän oli astumaisillaan matkustajakoneen ohjaamoon juopuneena. Viime vuosina viranomaiset ovat saaneet kiinni kuusi valelentäjää; yksi työskenteli valtionyhtiölle, Air Indialle.

YK:n siviili-ilmailuelimen mukaan Intian lentoturvallisuus on varsin kyseenalainen. Järjestön listalla maa on 13 turvattomimman joukossa.

Lähteet: AFP, The Times of India

Lue seuraavaksi