Leicesterin parkkipaikkojen alta paljastuu historian aarreaitta hauta haudalta

Roomalainen hautausmaa ei yllättäen erotellut pakanoita kristityistä. Yhdellä vainajista oli sormus, joka voi olla harvinainen muisto varhaisesta kristinuskosta.

Arkeologi roomalaisajalta peräisin olevan hautausmaan kaivauksilla Leicesterissä. Kuva: EPA / Leicesterin yliopisto

Leicesterin yliopiston arkeologit ovat saaneet jälleen täysosuman - ja jälleen parkkipaikan alta. Viime vuonna löytyi kuningas Rikhard III:n luuranko. Toinen kaupungin keskustan parkkipaikoista on nyt osoittautunut entiseksi roomalaiseksi hautausmaaksi.

Haudoista tehtyjen löytöjen perusteella vainajat elivät 1 700 vuotta sitten. Heidän mukanaan hautoihin päätyi hiusneuloja ja sormuksia sekä vöitä ja kenkiä, joista on säilynyt tähän päivään solkia ja riekaleita.

Yhdessä sormuksessa on kaiverrus "IX", jonka merkityksestä tutkijat ovat erimielisiä. Omistaja on saattanut vain pitää sitä kivana kuviona, mutta se muistuttaa myös varhaista kristillistä symbolia, joka viittaa Jeesuksen Kristuksen nimikirjaimiin kreikaksi.

Nykyisessä keskustassa sijaitsevalta parkkipaikalta on löydetty kaikkiaan 13 ihmisen jäänteet. Arkeologi John Thomasin mukaan hautausmaa sijaitsi 300- ja 400-luvuilla kaupungin muurien ulkopuolella. Rooman laki kielsi hautaamasta vainajia itse kaupunkiin, joten hautausmaat kasvoivat yleensä ihan muurin tuntumaan vilkkaiden teiden lähelle.

Pakanavainaja sai ruokaa mukaan

Epätavallista on, että samalle alueelle haudattiin sekä kristittyjä että pakanoita. Nuori vainaja, jonka sormessa IX:llä koristeltu sormus oli, haudattiin erityisen kristilliseen tapaan: kasvot kohti itää. Sormus saattaa siten olla ajalleen harvinainen konkreettinen osoitus omistajansa henkilökohtaisesta kristinuskosta.

– Lähelle ja luultavasti samaan aikaan haudatulla ihmisellä näyttää olleen aivan toinen usko. Hänen hautansa on pohjois-etelä-suunnassa ja ruumiinsa puolittain sikiöasennossa. Hänen päänsä on irrotettu ja pantu jalkaterien viereen, samoin kun kaksi täyttä keramiikkaruukkua. Niissä lienee ollut tarpeita tuonpuoleiseen, Thomas kuvailee.

Hänen mukaansa hautaustapa on täysin pakanallinen. Hautausmaa saattaakin olla laaja kuva uskonnoista, jotka olivat tärkeitä tuolloisen Leicesterin asukkaille. Luiden lisätutkimuksen puolestaan toivotaan kertovat vainajien iän ja sukupuolen ja mahdollisesti myös kuolinsyyn. Lisäksi kohdista, joihon heidän vatsansa ovat maatuneet, otetaan maanäytteitä suolistoloisten etsimiseksi.

Aluetta on tutkittu joidenkin vuosien ajan, koska sinne on tarkoitus rakentaa opiskelija-asuntoja nyky-Leicesterin asukkaille. Kaivauksista on saatu lisätietoa myös kaupungin keskiajasta, sillä kaupunkilaiset heittivät jätekuoppiin muistoja arjestaan, ei vähinten aterioistaan. Lisäksi on löytynyt kaupungin puolustamiseksi kaivettu leveä oja 1600-luvun sisällissodan ajalta. 

Löydöistä kertovat Leicesterin yliopiston lisäksi kuvien kera lukuisat verkkosivut, muun muassa Past Horizon (siirryt toiseen palveluun)Live Science (siirryt toiseen palveluun) ja yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).