1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Brittiläinen historioitsija pyysi anteeksi homokommenttejaan

Harvardin professorin mukaan Keynesin talousajatteluun vaikutti tämän homoseksuaalisuus ja lapsettomuus. Keynes ei siten olisi ollut yhtä sitoutunut tuleviin sukupolviin kuin muut, arvioi professori.

Niall Ferguson toukokuussa 2011. Kuva: Peter Schneider / EPA

Brittiläinen historioitsija ja kirjailija Niall Ferguson katuu taloustieteilijä John Maynard Keynesiin kohdistuneita möläytyksiään.

Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa professorina toimiva Ferguson vihjasi torstaina konferenssissa Kaliforniassa, ettei Keynes piitannut tulevista sukupolvista, koska oli lapseton homoseksuaali.

Fergusonilta oli kysytty mielipidettä Keynesin ajatuksista ja erityisesti kuuluisasta huomautuksesta, jonka mukaan "pitkällä aikavälillä olemme kaikki kuolleita".

- Keynes oli homoseksuaali, jolla ei ollut aikomustakaan hankkia lapsia. Me emme ole kuolleita ajan mittaan; lapsemme ovat jälkikasvumme, Fergusonin kerrotaan vastanneen.

- Keynesin talousihanteet ovat ajaneet meidät nykyisiin ongelmiin. Lyhytnäköiset ratkaisut johtavat jatkuvaan kiertoon, jossa vuorottelevat nousut ja romahdukset, Ferguson jatkoi.

Lauantaina hän pyysi blogissaan (siirryt toiseen palveluun) anteeksi. Ferguson totesi, että hänen kommenttinsa olivat "yhtä typeriä kuin tunteettomiakin".

- Minun ei olisi pitänyt vihjata Keynesin olleen välinpitämätön tulevaisuuden suhteen, koska hänellä ei ollut lapsia. On selvää, että myös lapsettomat välittävät tulevista sukupolvista.

Lisäksi Ferguson kertoi katuvansa sitä, että hän väitti Keynesin lapsettomuuden johtuneen homoudesta. Fergusonin mukaan hän unohti Keynesin vaimon saaneen aikanaan keskenmenon.

Englantilaisella, 1900-luvulla vaikuttaneella Keynesillä tiedetään olleen homoseksuaalisia suhteita nuorena. Hän meni myöhemmin naimisiin venäläisen ballerina Lydia Lopokovan kanssa.

Keynes tuli tunnetuksi etenkin hyvinvointivaltioon liittyvistä pohdiskeluistaan. Keynes korosti valtion aktiivista roolia eri suhdanteissa ja niiden haitallisten vaikutusten vähentämisessä.