Salamatkustavat tulokaslajit uhkaavat useita rannikkoalueita

Tulokaslajien arvioidaan aiheuttavan vuosittain miljardien eurojen vahingot kalastukselle, maataloudelle ja turismille. Uudesta kartoituksesta toivotaan apua ongelmien ratkomiseen.

tiede

Kansainvälinen tutkijaryhmä on selvittänyt, mitkä rannikkoalueet joutuvat tulevaisuudessa todennäköisimmin tulokaslajien valtaamiksi. Ecology Letters -lehdessä julkaistusta kartoituksesta uutisoi Science Daily (siirryt toiseen palveluun).

Brittiläiset ja saksalaiset tutkijat setvivät tilannetta vertailemalla maailman laivareittejä ja biologisia löydöksiä eri alueilta. Ryhmällä oli käytössään muun muassa kolmen miljoonan laivamatkan lokitiedot vuosilta 2007 ja 2008.

Selvityksen perusteella bioinvaasio uhkaa etenkin isoja Aasian satamia, kuten Singaporea ja Hongkongia. Myös New Yorkin seutu on altis tulokaslajeille vilkkaan laivaliikenteen takia.

San Franciscon lahdella on havaittu useita eksoottisia tulokaslajeja joka vuosi. Vastaava tilanne on myös Chesapeake Bayn jokisuistossa Marylandin ja Virginian rannikolla.

Kasvit ja eläimet siirtyvät paikasta toiseen esimerkiksi tarrautumalla rahtilaivojen runkoon, piileksimällä lastin seassa ja kulkeutumalla pilssivesien mukana. Tulokaslajit voivat mullistaa kokonaisia ekosysteemejä syrjäyttämällä alkuperäisiä lajeja.

Seurauksena kärsivät myös ihmisen elinkeinot, kuten kalastus, maatalous ja turismi. Vahinkojen arvioidaan kohoavan vuosittain useisiin miljardeihin euroihin maailmanlaajuisesti.

Luonnonsuojelijat ja laivoja suunnittelevat insinöörit yrittävät kuumeisesti keksiä, miten kasvien ja eläinten holtitonta leviämistä saataisiin ehkäistyä. Uudesta tutkimuksesta toivotaan apua tähän työhön.