1. yle.fi
  2. Uutiset

Lastenpsykiatri: Kerro lapselle krapulasta

Alkoholin käyttöön ei saisi liittyä salailua, sanoo lastenpsykiatri Janna Rantala. Usein vanhempi kertoo lapselleen olevansa vain väsynyt, kun on krapulassa.

Kotimaan uutiset

Lastenpsykiatri Janna Rantala on huomannut, että vanhempien on hyvin vaikeaa puhua lapsilleen alkoholin käytöstä. Keskustelu juomavalistuksesta ryöpsähti sunnuntaina, kun Helsingin Sanomien mielipideosastolla opettajaäiti kertoi nimellään antaneensa 4-vuotiaan maistaa viskiä.

Alkoholin käyttöön ei kuitenkaan saisi Rantalan mielestä liittyä salailua. Hänen mukaansa kohtuukäytön perheissä vanhempi voisi ensimmäisen siemauksen jälkeen avoimesti kertoa lapselle, mitä tapahtuu.

- "Kylläpä rentouttaa" tai "onpas kivaa" voi olla vahva viesti, jota lapsi kyllä kuuntelee. Myös alkoholin haitoista kannattaa puhua realistisesti, Rantala ehdottaa Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

- Jos on juonut liikaa ja on krapula, sen voi sanoa. Eikä esimerkiksi, että "olen vain väsynyt".

Lastenpsykiatri Rantalan mukaan puhumisen vaikeus liittyy ristiriitaisuuksiin perheiden alkoholinkäytössä. Tavallisesti vanhemmat käyttävät alkoholia sivistyneesti ja kohtuudella, mutta samaan aikaan on ongelmaperheitä.

- Jotenkin tarina on sellainen, että jos nyt maistat neljävuotiaana, seuraavaksi olet spurguna ojanpohjalla. Ihan näin se ei varmasti ole, Rantala sanoo.

- Meillä on paljon sivistynyttä alkoholikulttuuria, mitä hän (opettajaäiti) varmaan edustaa. Mutta meillä on paljon vastakkaisia tarinoita - joissakin perheissä juodaan todella paljon, esimerkiksi lastensuojeluperheissä.

Lue seuraavaksi