yle.fi-etusivu

Puutarhat avaavat jo ovia kesään

Lapissa viime päivät ovat olleet varsin koleita, mutta siitä huolimatta ihmisten ajatukset ovat kääntyneet jo kesään - ainakin maakunnan eteläpäässä. Pihakukkia kasvattavilla ja myyvillä puutarhoilla on jo pitkään ollut täysi touhu päällä, vaikka asiakassesonki alkaa vasta toukokuun lopulla.

Kotimaa
Eeva Alasuutari (vas.) ja Marja-Leena Alasuutari
Pelargonia on helppohoitoinen ja kestävä laatikkokukka, tietää Eeva Alasuutari (vas.). Hän on taas hyvissä ajoin saapunut puutarhalle yhdessä tyttärensä Marja-Leena Alasuutarin kanssa varaamaan perinteiset parvekekukat. Eevan mielestä puutarhalla käynti on yksi kevään kohokohdista.Jorma Korhonen / Yle

Vaikka ajatukset ovat kesässä, niin sitä varsinaista suvea saadaan Lapissa vielä odottaa muutama viikko. Eivät ole vielä vesistöt jäistä vapautuneet ja luntakin on pihamailla. Etelä-Suomessa tilanne on toinen; siellä jo huristellaan kesässä ihan täyttä päätä.

Kesän valmistelutyöt eivät pihoilta karkaa. Monenlaiset puuhat siellä odottavat, leikkaukset ja istutukset. Onpa tienoita päästy rapsuttelemaankin ja kukkapenkkiä kääntelemään. Ja vauhti vain paranee.

"Taas mennään juoksujalkaa..."

Haavikon puutarhalla Rovaniemen Lehtojärvellä valmistaudutaan kesän kukkasesonkiin. Työt puutarhalla on aloitettu jo aikoja sitten; on kylvetty, istutettu, kannettu ja siirretty...

- Huh, huh, se on nyt sitä aikaa, että mennään taas ihan juoksujalkaa, huokaisevat puutarhurit Eira ja Unto Haavikko.

Eira ja Unto tietävät työn luonteen. Ovat harjoittaneet ammattia jo 37 vuotta.

Kevät toisensa jälkeen puutarhurit tapaavat vanhoja tuttuja.

- Ihan huolestuu jos joku jää tulematta, heitä jo kaipaa, sanoo Eira.

Eeva luottaa pelargoniaan

Perinteistä kesäkukkavaraustaan Haavikolla on tekemässä puutarhan monivuotinen ja uskollinen asiakas, 91-vuotias Eeva Alasuutari Saarenkylästä. Hän on liikkeellä tyttärensä Marja-Leena Alasuutarin kanssa.

Kun puutarhuri Eira Haavikko tapaa vanhat ystävänsä ja asiakkaansa, niin johan siinä käy melkoinen puheensorina. Ensin kysellään kuulumiset ja sitten kierrellään kasvihuoneet. Eira esittelee uutuuksia; värejä ja asetelmia. Eeva luottaa pelargoniaan. Se on kestävä ja helppohoitoinen parvekekukka.

- Se kukkii koko kesän. Syksyyn asti. Tarvitsee vain lantaa, vettä ja rakkautta.

- Enää ei ole sitä suurta pihaa mulla hoidettavana siellä Saarenkylässä. Se aina tulvehti kukkia; oli toista sataa leijonankitaa ja saman verran asteriaa. Poika tyytyy vähempään.

Eeva Alasuutari sanoo, että puutarhalla käynti on kevään kohokohta.

- Jo siksikin, että saa jutella Eiran ja Unton kanssa. Mukavia ihmisiä.