1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Latvialaiskaupunki etsii nousua Rothkosta

Modernistisen taiteilijan synnyinkaupunki toivoo kymmenientuhansien vierailijoiden matkustavan vuosittain vaikeakulkuiseen kaupunkiin.

kulttuuri
Nainen kävelee taiteilija Mark Rothkon maalauksen ohi.
Alfredo Aldai / EPA

Latvialainen Daugavpilsin kaupunki hakee kohennusta elintasoonsa maailmankuulun taiteilijan Mark Rothkon avulla.

Kaupungissa avattiin huhtikuun lopulla museo, joka esittelee Daugavpilsistä kotoisin olleen Rothkon töitä. Esillä on muun muassa kuusi alkuperäistä maalausta taiteilijan lasten kokoelmista.

Rothko syntyi kaupungissa vuonna 1903 ja muutti juutalaisvainoja paenneiden vanhempiensa mukana Yhdysvaltoihin kymmenvuotiaana. Rothkon syntymän aikaan kaupunki kuului Venäjälle ja oli nimeltään Dvinsk.

Kaupungin viranomaiset toivovat, että museo tuo kaupunkiin samankaltaisen vierailijoiden virran kuin Guggenheimin museo on tuonut Espanjan Bilbaoon.

- Museosta tulee kaupungin helmi sekä koko maan brändi, sanoi Daugavpilsin pormestari Zanna Zulakova museon avajaisissa.

Vuonna 1970 kuolleesta Rothkosta on tullut yksi modernin taiteen suurista nimistä. Hän asetteli töissään rinnakkain suuria värilohkareita, joiden kautta hän omien sanojensa mukaan ilmaisi inhimillisten tunteiden kirjoa.

Museosta tulee kaupungin helmi sekä koko maan brändi.

Zanna Zulakova

Viime vuonna hänen maalauksestaan maksettiin newyorkilaisessa huutokaupassa runsaat 65 miljoonaa euroa.

Toiveet korkealla

Latvialaiskaupungilla on edessään pitkä tie, jos se mielii pitää museoon saapuvat vierailijat paikkakunnalla. Daugavpils sijaitsee 230 kilometriä pääkaupungista Riiasta, ja tie sinne on kuoppainen ajorata. Junamatka Riiasta kestää ajomatkaa pidempään ja kaupungin lentokenttä on raunioitunut.

- Mitä muuta täällä on kuin museo? Ihmiset tulevat katsomaan maalauksia ja palaavat sitten Riikaan, sanoi eräs paikallinen asukas uutistoimisto AFP:lle.

Viranomaiset uskovat Rothkon töiden houkuttelevan sadantuhannen asukkaan kaupunkiin 90 000 vierailijaa vuosittain.

- Toivottavasti tämä antaa sysäyksen muille investoinneille, kuten lentokentälle, sanoo Latvian taideakatemian professori Ojars Sparitis.

Vanhaan tsaarinaikaiseen linnaan rakennettu Rothko-taidekeskus pitää sisällään myös taiteilijan varhaista tuotantoa. Lisäksi siihen on rakennettu luentosaleja sekä työ- esittelytiloja vieraileville taiteilijoille.

Keskuksen rakentaminen maksoi vajaat kuusi miljoonaa euroa, ja suurin osa rahoituksesta tuli Euroopan Unionilta.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi