Kuvataideopetuksen lopetusaikeet kuohuttavat Tampereella

Netissä kerätään adressia Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataideopetuksen puolesta. Myös opetusministeri kehottaa harkitsemaan uudelleen kuvataideopetuksen lopettamista.

Kuva: YLE

Tampereen ammattikorkeakoulun aikomus lopettaa kuvataiteen opetus on saanut kulttuuriväen ja kuvataiteen opiskelijat barrikaadeille.

Netissä kerätään adressia, ja alan opiskelijat järjestävät mielenosoituksen kuvataiteen koulutusohjelman säilyttämisen puolesta keskiviikkona.

Tampereen ammattikorkeakoulun rehtorin Markku Lahtisen mukaan koulutusohjelmia on pakko vähentää ministeriön päätösten ja rahoitusleikkauksen vuoksi.

- Juustohöylällä leikkaaminen on väärä tie. Meidän pitää pystyä valitsemaan, mihin keskitymme, Lahtinen sanoi.

Paukut mediakoulutukseen

Kulttuurialalla Tamk aikoo keskittyä mediakoulutukseen, joka siirtyy Tohloppiin rakentuvaan media-alan keskittymään Mediapolikseen.

Lahtinen muistuttaa, että Tamk aikoo luopua myös monesta muusta koulutuslinjasta, kuten ensihoidosta, laboratorioanalytiikasta, kirkkomusiikista ja useista tekniikan suuntautumisvaihtoehdoista.

- Viime vuonna luovuimme matkailun koulutuksesta. Kaikki eivät voi kouluttaa kaikkia, Lahtinen sanoo.

Opetusministeri kehottaa harkintaan

Opetusministeri Jukka Gustafsson ottaa selkeästi kantaa Tamkin kuvataideopetuksen puolesta.

- Kun ammattikorkeakoulu keskittää mediakoulutustaan Mediapolikseen, kuvataidekoulutus sopisi hyvin siihen kylkeen, opetusministeri Jukka Gustafsson sanoi Ylen Tampereen Radion haastattelussa.

- Kuvataide on ollut Tamkin suosituimpia linjoja. Aloituspaikkaa kohti on ollut 15 hakijaa. Lisäksi opiskelijat ovat työllistyneet keskimääräistä paremmin, Gustafsson sanoi.

Tällä hetkellä kuvataideopetusta annetaan Suomessa seitsemässä ammattikorkeakoulussa. Tampereen lisäksi kuvataideopetuksen lopetusta harkitaan ainakin Lahdessa ja Kankaanpäässä.

Gustafsson on huolissaan siitä, että valtakunnallisesti kuvataidekoulutus on käymässä jo liiankin vähiin.