Brucen Suomen yhteisö odottaa pomoaan säntillisesti

Nimenhuuto monta kertaa päivässä. Esiintymispaikan etuovelle edetään jonossa. Bruce Springsteenin keikan odotus sujuu Turkuhallin edustalla sääntöjä noudattaen sopuisasti.

Kuva: Tarja Hiltunen / Yle

Idolinsa keikkaa jo lähes viikon odottaneet fanit ovat viettäneet aikaansa Turkuhallin parkkipaikalla telttaillen, käymällä kaupungilla tutustumassa muun muassa Bruce Springsteenistä kertovaan valokuvanäyttelyyn ja lämmittelemällä läheisissä kuppiloissa. Monta kertaa päivässä tapahtuva nimenhuuto kerää jonottajat säntillisesti takaisin parkkipaikalle.

Jonoon saapuvan käteen kirjataan paksulla tussilla numero, joka kertoo, missä järjestyksessä pääsee varaamaan paikan lavan edestä.

- Jono perustetaan nimilistana. Säännöllisesti pidettävä nimenhuuto pitää tosifanit varpaillaan. Jos nimenhuudon aikaan ei ole paikalle, putoaa pois listalta, kuvailee Liisa Sarakontu jonotusta.

Sarakontu saapui jonoon vasta alkuviikosta. Viikonloppu meni Ruotsissa, jossa Bruce Springsteen esiintyi kahdessa konsertissa Tukholmassa. Sarakonnun kädestä löytyy numero 83.

- Vielä jaetaan hyviä numeroita. Seuraavat eivät ehkä pääse enää ihan eturiviin, mutta toiseen tai kolmanteen kyllä, nauraa Suomen Bruce Springsteen -yhteisöön kuuluva fani, jolta löytyy yltään Bruce-aiheisia vaatteita lippiksestä t-paitaan.

Kiertuekolonna saapui

Laura From luki sunnuntai-iltana sukkasillaan autossa kirjaa, kun ensimmäinen Brucen kiertuerekoista kaartoi Artukaistentielle.

Jos nimenhuudon aikaan ei ole paikalle, putoaa pois listalta.

Liisa Sarakontu

- Iski paniikki. Missä on kamera ja kengät! Meitä oli kolme ihmistä portilla hurraamassa saapuville rekoille.

Fromilla, kuten muillakin jonottajilla, on lippu molempiin Turun konsertteihin. Lisäksi hän aikoo mennä katsomaan idoliaan kesäkuussa Lontooseen. Bruce Springsteen kiertää Eurooppaa heinäkuun loppuun saakka.

Tunnelma tihenee kohti keikkapäivää

Tiistaina nimenhuudot tihentyvät. Välissä ehtii korkeintaan käydä vessassa, ennakoi Liisa Sarakontu.

Jonottajat ovat käyttäneet huoltoasemien ja kahviloiden vessoja. Tiistaina heille toimitetaan parkkipaikalle bajamaja. Turkuhallin etuovelle fanit päästetään keikkapäivän aamuna.

Meitä oli kolme ihmistä portilla hurraamassa saapuville rekoille.

Laura From

- Pidämme vielä aamulla nimenhuudon ja marssimme jonossa Turkuhallin eteen, selittää Sarakontu.

Suomalaiset ovat kilttejä jonottajia. Toimiiko jonotus muuallakin yhtä hyvin?

- Suomessa se on toiminut kaikkein parhaiten. Ruotsissakin se toimi ja Saksassa, jossa jonotuksen sujumisesta huolehtivat italialaiset fanit, kertoo 16 Brucen keikkaa nähnyt Sarakontu.

- Etelämpänä ihmiset eivät tule näin aikaisin jonoon. Alkupään numeroilla jonotus vielä hoituu, mutta kun numerot menevät yli viidensadan, alkaa tunnelma olla kuin karjalaumassa.

Jokainen konsertti on erilainen

Turkuhallin parkkipaikalla keikkaa odottavat fanit ovat valmistaneet idolilleen kylttejä, joihin he ovat kirjoittaneet toivekappaleitaan. Tukholman ensimmäisellä keikalla Springsteen soitti kaikki kappaleet _Born To Run _-levyltään, toisella keikalla kuultiin Darkness-levyn kappaleet.

Kun numerot menevät yli viidensadan, alkaa tunnelma olla kuin karjalaumassa.

Liisa Sarakontu

Huhtikuun lopussa, Oslossa fanit pääsivät nauttimaan niin sanotusta pre-show'sta, jossa Bruce soittaa muutaman kappaleen kiitoksena pitkään jonottaneille faneilleen ennen varsinaisen keikan alkua. Pre-show'sta nautittiin myös Helsingin konsertissa viime kesänä.

Onko Turun keikoille odotettavissa jotain erikoista?

- Brucesta ei ikinä tiedä. Jotain helmiä on tulossa. Toivottavasti kuulemme kappaleita, joita hän ei Suomessa ole aiemmin esittänyt, uskoo Liisa Sarakontu.

- Riemuitsemme kaikesta, mitä saamme kuulla, sanoo Sarakontu ja saa hyväksyvää nyökyttelyä muiltakin jonottajilta.