1. yle.fi
  2. Uutiset

Näistä allergioista suomalaiset kärsivät

Joka toinen suomalainen kärsii jossain vaiheessa elämänsä aikana jostain allergiasta. Yle Uutiset selvitti mitkä allergiat piinaava suomalaisia eniten.

terveys
Näistä allergioista suomalaiset kärsivät -grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Tilastojen mukaan suomalaiset kärsivät eniten allergisesta nuhasta. Se tunnetaan yleisesti myös nimellä heinänuha. Sitä aiheuttaa siitepöly, jonka kausi on menossa Etelä-Suomessa.

Allergista nuhaa esiintyy noin 20 prosentilla aikuisväestöstä.

- Koivu ja timotei aiheuttavat allergista nuhaa. Nenän saavat ihmisillä vuotamaan myös koirat ja kissat. Yleensä on niin, että varsinkin koivukausi on se, joka suomalaisia vaivaa, kertoo erikoislääkäri Paula Kauppi Hus:in iho- ja allergiasairaalasta.

Nuhan lisäksi suomalaiset kärsivät ihottumista. Atooppista ihottumaa on noin 15-20 prosentilla lapsista ja 15-30 prosentilla aikuisista.

- Atooppisen ihottuman yleisyys on säilynyt melko lailla tasaisena, kun taas allergisen nuhan ja astman esiintyvyys on lisääntynyt.

Astmaa sairastaa 6-9 prosenttia väestöstä. Noin puolet on allergista ja puolet ei-allergista astmaa. Kauppi sanoo, että astmaa sairastavien lisääntymisen syyksi on esitetty kahta eri syytä.

- On esitetty hygieniahypoteesia jossa ajatellaan, että länsimaalainen yhteiskunta on niin hygieenistä ja mikrobivapaata, että allergiasairaudet olisivat yleistyneet. Toisena syynä on taas pohdittu diagnostiikan parantumista. Diagnostiikan kriteerit ovat muuttuneet vuosien aikana ja tutkimuksiin hakeudutaan aikaisemmin.

Ruoka-allergiaa esiintyy noin 3-8 prosentilla ihmisistä. Yleisimmät allergioiden aiheuttajat ovat maito ja muna. Ruoka-aineallergioita esiintyy lähinnä lapsilla.

- Ne ovat erityisesti lapsiväestöä vaivaavia alelergioita, jotka osittain häviävät lapsen kasvaessa, Kauppi sanoo.

Allergioita hoidetaan yleensä lääkityksellä, mutta etenkin siedätyshoidon suosio on kasvanut. Allergiseen niiskutteluun on saatavilla runsaasti apua apteekin itsehoitotuotteista.

- Nyt on tiettävästi tulossa vähäisempi siitepölyallergiakausi, joten allergiset pääsevät todennäköisesti helpommalla tänä keväänä. Jos haluaa oireisiin helpotusta niin apteekkien itsehoitolääkkeitä voi käyttää surutta, mutta ohjeiden mukaan, Kauppi neuvoo.

Kansallisen allergiaohjelman mukaan joka toinen suomalainen on jossain vaiheessa elämänsä aikana jonkin allergian kanssa tekemisissä. Ohjelma tutkii parhaillaan minkälaisia vaikutuksia allergioilla on kansantaloudelle.

Lue seuraavaksi