1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ideoiden myrsky myllersi koulun sohvat uusiksi

Pietarsaaren Etelänummen koulun käytäviä piristävät iloisen väriset ja näköiset sohvat. Sohvien elämä alkoi tyypillisenä koulukalusteena, mutta alkoi muuttua jännittäväksi viime marraskuussa. Joukko oppilaita tuunasi kierrätysmateriaaleista vanhat ja kulahtaneet sohvat pirteiksi.

Kuva: Niina Koskela / Yle

Valinnanvaikeus on vakava. Istuako pörröisen hymiön vai suloisen kilpikonnan viereen. Oppilaiden verhoilemissa sohvissa on myös värikkäitä kankaita, vieraskielisiä tekstejä ja mukavan pörröisiä materiaaleja.

Uudennäköiset taidesohvat ovat Myrsky-projektin satoa. Lasten ja nuorten säätiöltä saatiin työhön materiaaliavustusta. Kankaita tuotiin myös kotoa. Ideoita ja luovaa hulluutta tarjosi taiteilija Marika Tyynismaa-Joukosalmi ja tekstiilialan osaamista lehtori Maija Ranta-Fleen. Projektia ohjasi äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Kati Fagerholm.

Opiskelijat  Ella Orpana, Veera Niittyniemi, Jenna Tuomaala ja Mai Thu Thuy pitivät työstä, mutta toisinaan kokivat isojen huonekalujen päällystyksen työlääksi. Työ oli pitkäjänteistä. Suunnittelu alkoi marraskuussa ja valmista tuli huhti-toukokuun vaihteessa.

 Mai Thu Thyi oli mukana tuunaamassa sinisävyistä ja kilpikonnakoristeista sohvaa.

Oli mukavaa, kun sai käyttää paljon kankaita ja värejä.

Mai Thu Thyi

- Oli mukavaa, kun sai käyttää paljon kankaita ja värejä, kommentoi Mai Thu Thyi.

Omia ideoita voisi tyttöjen mielestä toteuttaa seuraavaksi esimerkiksi näyttelemällä tai vaikka seiniä koristelemalla.

Tyttöjä luotsannut lehtori Kati Fagerholm on aikaansaannoksista innoissaan. Kauniit huonekalut ovat herättäneet koulun väessä jo ihastusta. Nuoremmat oppilaat ovat olleet jopa vihaisia, kun eivät itse ole päässeet töihin.

- Toivon, että nämä sohvat herättävät positiivista energiaa ja halua vaikuttaa siihen, miltä meidän arkemme täällä näyttää. Nämä on tehty kaikille ja kaikkien arkea ilostuttamaan.

Toivon, että nämä sohvat herättävät positiivista energiaa ja halua vaikuttaa siihen, miltä meidän arkemme täällä näyttää.

Kati Fagerholm, lehtori

Monikulttuurisen koulun käytävillä kuulee joka päivä eri kieliä. Koululla on paljon eri kulttuuritaustaisia oppilaita. Sohvilla haluttiin ilmaista tätä.

- Sohvat ovat persoonallisia ja kertovat, että jokainen on tärkeä ja saa olla esillä ja erilainen. Alun perin sohvat olivat tismalleen samanlaisia. Nyt ne ovat omanlaisiaan.