Mikkelin kaupunginorkesteri tavoitti tuhat uutta kävijää viime vuonna

Orkesterin pitäisi tuplata kävijämääränsä, mikä tarkottaisi vielä 9000 kävijää lisää. Suunta on kuitenkin oikea, toteaa intendentti Nikke Isomöttönen.

orkesterit
Viulisti soittaa viulua.
Seppo Sarkkinen / Yle

Mikkelin kaupunginorkesteri kasvattaa yleisöään pikkuhiljaa. Viime vuonna kaupunginorkesterin konserteissa kävi 11 500 konserttivierasta. Kasvua kävijämäärissä oli seitsemisen prosenttia edellisvuoteen verrattuna, mikä tarkoittaa noin tuhatta uutta konserttivierasta. Kaupunki on asettanut orkesterille tavoitteeksi kaksinkertaistaa konserttien kävijämäärät.

- Yleisöjen löytäminen vie aikaa. Sanoisin, että nyt olemme saaneet konsertteihin näkyvyyttämme lisäämällä niin sanotun irtoyleisön, joka on löytänyt konsertteihin mainonnan perusteella, mutta kävijämäärien kasvattaminen tuntuvasti vie aikaa, intendentti Nikke Isomöttönen arvioi.

Suosituimpia konsertteja olivat viime vuonna kaksi lastenkonserttia sekä viihdekonsertit, kuten yhteiskonsertti Suvi Teräsniskan kanssa. Näissä kuulijoita oli noin 360 kun keskimääräinen konserttiyleisö oli noin 210 kävijää.

- Tänä vuonna ei ole varaa järjestää viihdekonsertteja. Ne ovat niin kalliita toteuttaa, ettei niistä meinaa saada omiaan pois, vaikka sali olisi täynnä, Isomöttönen sanoo.

Kaupunginorkesterin tavoitteena on lisätä soittajia yhdellä per vuosi orkesterin koon kasvattamiseksi. Viime vuonna budjetti ei kuitenkaan riittänyt siihen. Tänä vuonna yritetään uudelleen.

Lipputulot kasvoivat

Orkesteri onnistui kasvattamaan omia tulojaan eli käytännössä lipunmyyntituloja merkittävästi viime vuonna. Lippuhintoja nostettiin 15 eurosta 20 euroon, mutta lisäksi orkesteri on tehnyt vähemmän ilmaisia keikkoja kuin aiemmin.

- Lippuhinnat ovat vieläkin mielestäni varsin kohtuulliset kun ajattelee, että mistä tahansa viihdelaulajan keikasta ollaan valmiita maksamaan 38 euroa. Sekin on tottumiskysymys, että ajatellaan, ettei klassisen musiikin konserteista tarvitse maksaa mitään.

Mikkelin kaupunki rahoittaa orkesterin toimintakuluista yli puolet ja valtio kolmanneksen. Orkesterin toiminta maksaa 9,26 euroa per asukas, mikä selvästi vähemmän kuin suunnilleen samankokoisten orkesterien ylläpitäjäkuntien asukaskohtainen tuki orkestereilleen. Esimerkiksi Lappeenrannassa orkesteri maksaa 11,15 euroa per asukas, Kuopiossa 19,08 euroa ja Jyväskylässä 13,21 euroa.