1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Majapaikat siirtyvät paikoilleen yön hiljaisina tunteina

Salossa toimiva talotehdas toimittaa sadan majoitushuoneen kokonaisuuden Fortumin Loviisan voimalaitokselle. Tilaus on Teijo-Talojen historian suurin. Vuonna 2005 se toimitti vastaavia rakennuksia Olkiluodon ydinvoimalatyömaalle. Talot kuljetetaan paikoilleen valmiina, perustuksiaan myöten.

Kotimaan uutiset
Kaksi rivitalorakennusta rinnakkain hallissa.
Kaksi rivitalorakennusta rinnakkain hallissa.Minna Rosvall / Yle

Salossa toimiva Teijo-Talot tekee talot valmiiksi tehtaallaan perustuksia myöten. Nyt talotehdas on tehnyt historiansa suurimman sopimuksen. Se toimittaa sadan majoitushuoneen kokonaisuuden Fortumin Loviisan voimalaitokselle. Arvoltaan sopimus on useita miljoonia euroja ja osapuolet ovat myös neuvotelleet optiosta vuoden 2014 ja 2015 majoitusrakennustoimituksille. Tilaus varmistaa täystyöllisyyden talotehtaalle loppuvuodeksi. Talotehtaalla on 15 työntekijää. Sopimus takaa työtä myös alihankkijoille.

Johtaja Lasse Ojanen arvioi, että tilauksen ansiosta talotehdas voi lähes tuplata tuotantoalueensa.

- Kyllä me laajennutaan aika vauhdilla kyllä. Uskallan väittää, että kun nämä laajennukset saadaan käyttöön, pystymme tekemään melkein kilometrin rivitaloa, koulua tai päiväkotia vuosittain ja yksittäiset talot sitten vielä päälle.

Omat huoneet ja yhteinen sosiaalitila

Teijo-Taloilla on kokemusta vastaavanlaisesta rakentamisesta. Se toimitti vuonna 2005 Olkiluodon ydinvoimalaitoksen työmaalle majoitusrakennuksia noin neljän miljoonan euron arvosta. Silloin yksittäisiä majoitushuoneita oli 160. Perniön talotehtaalla on jo useita rivitalon runkoja. Johtaja Lasse Ojanen puikkelehtii jo huoneiksi muodostuneissa rakennuksissa.

- Tämä on rivitalomainen. Niissä on kaikissa omat huoneet tietenkin joka ukolle ja yhteiset sosiaalitilat: ruokailutilat, keittiöt ja pesutilat.

Tila- ja sisustussuunnittelija Heidi Karlsson kertoo, että talojen sisustuksessa on haettu käyttötarkoitusta, helppoa ylläpitoa ja värityksessä pirtsakkuutta. Ja niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, talo liikkuu kohdepaikkakunnalle valmiina keittiönkaappeja myöten.

Sängyt ja yöpöydät sieltä puuttuu ja astiat kaapeista. Muuten on tosiaan ihan valmista.

Heidi Karlsson, tila- ja sisustussuunnittelija, Teijo-Talot

- Sängyt ja yöpöydät sieltä puuttuu ja astiat kaapeista. Muuten on tosiaan ihan valmista. Tontilla suoritetaan kytkentätyö vesijohto-, viemäri- ja sähköverkkoon, kertaa Karlsson.

Karlsson kertoo, että tilaaja on halunnut majoitusrakennuksista erityisen energiatehokkaita. Ne lämpiävät maalämmöllä ja täyttävät vuoden 2013 alussa voimaantulleet aiempaa tiukemmat energiatehokkuusvaatimukset.

Talojen kuljetus tapahtuu yleensä öisin

Teijo-Talojen rakennuskonsepti on ainutlaatuinen Suomessa. Majoitusrakennukset pystytetään Loviisaan kahdessa erässä. Ensimmäinen erä eli 60 majoitushuonetta lähtee Salosta kohti Loviisaa heinäkuussa. Rakennukset ovat käytössä elokuussa alkaviin vuosihuoltoihin. Loput kaksi rakennusta ja 40 sänkypaikkaa siirretään paikoilleen loppusyksystä.

- Tämä kaupan myötä tulee puolen kilometrin pätkä rivitaloa. Kuuden tai seitsemän metrin siivuissa nämä talot kuljetetaan. Kyllä siinä varmaan sata reissua mennään,kertoo johtaja Ojanen.

Tämä kaupan myötä tulee puolen kilometrin pätkä rivitaloa.

Lasse Ojanen, Teijo-Talojen johtaja

Talokolonnan liikkuminen haittaa liikennettä, joten yleensä siirrot tehdään öiseen aikaan. Radionkuuntelijoille talojen siirtely on tullut tutuksi liikennetiedotteissa, joissa kerrotaan talojen liikkeistä.

- Kolme rekkaa siellä tiellä menee ja erikoisliikenteen kuljetuksenohjaajat pitävät huolto liikenteestä ja kuljetuksesta, kertoo Heidi Karlsson.

Lue seuraavaksi