1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Padasjoki

Radio Kylässä -kiertue saapuu Padasjoelle

Mitä kylille kuuluu? Yle Lahti yhteistyökumppaneineen kiertää toukokuussa Päijät-Hämeen kylissä kysymässä vastausta. Padasjoella vietämme koko päivän kylien arjessa perjantaina 10. toukokuuta klo 12 alkaen.

Kuva: Päijänne-Leader ry/ Maija Lumme

Yle Lahti ja lukuisat yhteistyökumppanit pystyttävät tapahtumateltat keskelle kylää Radio Kylässä -kiertueen merkeissä. Kyläpäivien aikana keskustellaan kylien elinvoimaisuudesta, palveluista ja tulevaisuuden näkymistä.

Kiertue on jo viivähtänyt Nastolan Uudestakylässä. Seuraava pysähdys tehdään Padasjoen Kirkonkylälle perjantaina 10. toukokuuta. Heinolan Vierumäellä käydään kylässä perjantaina 31. toukokuuta.

Padasjoen kylien ääni kuuluviin

Padasjoella käsitellään yhden kylän sijaan monen paikallisen pitäjän asioita. Esiin nousevat Kirkonkylä, Virmaila, Kellosalmi, Seitniemi, Vesijako, Auttoinen, Neroinen ja Arrakoski.

Ongelmallisena kylissä pidetään esimerkiksi sitä, että bussivuoroja on lopetettu paljon eivätkä jäljelle jääneet vuorot välttämättä ole järkeviä. Linja-autokyydit ovat kuitenkin tärkeitä, sillä kylissä asuu esimerkiksi paljon ikäihmisiä, jotka tarvitsevat julkista liikennettä päästäkseen käyttämään keskustan palveluita.

Padasjoen satama herää henkiin kesällä. Kuva: Yle / Mikko Tuomikoski

Kyläkaupatkin ovat Padasjoelta kaikonneet. Viimeinen, Maakesken kyläkauppa, laittoi ovensa säppiin pari vuotta sitten.

Padasjokelaisten mukaan keskustankaan palveluissa ei ole hurraamista. Esimerkiksi pankkipalveluita, Kela ja poliisi ovat lähteneet kunnasta. Oma terveysasema Padasjoella vielä on ja siitä kuntalaiset pitävät kiinni.

Tonttitarjontaa on niukalti, mikä hankaloittaa uusien asukkaiden houkuttelemista. Myös vuokra-asunnoista on pulaa.

Ongelmallinen on myös työllisyystilanne, sillä kunnassa ei ole suuria työllistäjiä. Työttömyysaste on kymmenen prosentin tuntumassa ja kasvaa koko ajan.

Kesällä Padasjoki herää henkiin, kun mökkiläiset saapuvat pitäjään. Kesäkuukausina väkimäärä moninkertaistuu.

_Radio kylässä -kiertue toteutetaan yhteistyössä paikallisten kyläyhdistysten, Päijät-Hämeen Kylät ry:n, Suomen kylätoiminta ry:n, Lahden seudun ympäristöpalveluiden, Haloo Päijät-Häme -hankkeen ja Päijänne Leader ry:n Maaseuturahoitus tutuksi -hankkeen kanssa. _