1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Marzi Nyman kunnioittaa lapsuutensa piirrossankaria soittamalla "sateenvarjoa, nahkahanskaa ja ehkä käyrätorvea"

Kuopion kaupunginorkesteri tekee uuden aluevaltauksen esittämällä Heikki Prepulan klassisia piirroselokuvia sinfoniaorkesterin säestyksellä.

Kulttuuri

Sähkökitara, sateenvarjo, nahkahanska, lasten lelut, viulu, ehkä käyrätorvi, lyömäsoittimet, suu. Nämä kaikki ovat instrumentteja, joita "musiikkikentän ihmemieheksi" tituleerattu Marzi Nyman soittaa Kuopion kaupunginorkesterin uudessa konsertissa (siirryt toiseen palveluun) tiistaina.

Kyseessä on "Hyvän tuulen Kössi Kenguru" -konsertti, jossa pääosassa ovat Heikki Prepulan klassiset piirroshahmot. Marzi Nymanilta on tilattu esitykseen uutta musiikkia ja lisäksi hän tuottaa animaatioiden vaatimia efektejä.

- Ähkin ja puhkin ja teen tavaroilla foley-efektejä. Minulla on tänään vielä Kuopiossa kirpputoripäivä – käyn katsomassa, mitä sieltä tarttuu matkaan, Nyman sanoo.

Muistojen Tonava virtasi lävitseni kun näin nämä animaatiot.

Marzi Nyman

Kapellimestari Atso Almila uskoo, että yleisön nähden tehdyt ääniefektit tuovat lisäväriä esitykseen. Menetelmä on tuttu esimerkiksi vanhoista, suorana esitetyistä radiokuunnelmista.

- Katsojat näkevät livenä, kuinka ovet paukautetaan ja pöydillä olevilla torvilla tehdään "honk honk" -efektit. Se on katsomossa olevalle porukalle ekstrariemu ja sitä halusimme vähän lisätä tähän Kössin maailmaan, Almila kertoo.

"Lajissaan ensimmäinen esitys"

Heikki Prepulan luoma Kössi Kenguru teki ensiesiintymisensä televisiossa vuonna 1969 mustavalkoisena. Väriaikaan siirtymisen jälkeen harmaasta hyppijästä tuli vähitellen vihreä.

- Minulle Kössi on lapsuudesta tuttu ja tätä konserttia tehdessä tuli todella paljon flashbackiä. "Muistojen Tonava virtasi lävitseni kun näin nämä animaatiot", Marzi Nyman nostalgisoi.

Kössin lisäksi Prepulan animaatiohahmoista nähdään Kuopion kaupunginorkesterin esityksessä muun muassa Pullapoika ja Lentävä possu.

- Onhan tämä monelle varmaan semmoinen matka menneisyyteen. Piirroshahmot ovat nyt saaneet arvoisensa kohtelun, arvioi kapellimestari Atso Almila.

Kuopion kaupunginorkesterin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun animaatioita esitetään Suomessa elävän orkesterin säestyksellä.