Raportti: Suomi on maailman paras maa äideille

Vertailun ykkössijat menivät Pohjoismaille, kun taas kymmenen alinta sijoitusta menivät Saharan eteläpuolisen Afrikan maille.

Kotimaa
Vauvakuolemat maailmalla -kartta.
Yle Uutisgrafiikka
Mika Gissler ja Anne Haaranen
Tänään julkistettu äitien asemaa vertailevan raportti on Suomen kannalta mairitteleva: Suomi on ensimmäistä kertaa listan kärjessä, eli maailman paras maa äideille. Miten me sen teimme, Aamu-tv:ssä asiaan olivat vastaamassa Anne Haaranen Pelastakaa lapset ry:stä ja tutkimusprofessori Mika Gissler THL:stä.

Pelastakaa Lapset -järjestön tuoreen raportin mukaan Suomi on maailman paras paikka olla äiti. Kaikkein rankin maa äideille on Kongon demokraattinen tasavalta.

Maailman äitien tila -raportissa vertaillaan maailman maita sen mukaan, miten hyvin ne ovat onnistuneet tai epäonnistuneet äitien tukemisessa. Vertailussa on huomioitu tyttöjen tai naisten riski kuolla raskauden tai synnytyksen takia, alle 5-vuotiaiden lasten kuolleisuus, lasten koulutus, maan tulotaso ja naisten poliittinen asema.

Vertailun ykkössijat menivät Pohjoismaille, kun taas kymmenen alinta sijoitusta menivät Saharan eteläpuolisen Afrikan maille. Kaikkiaan mukana oli 176 maata.

Viime vuoden ykkönen oli Norja

Viime vuonna Suomi sijoittui kuudennelle sijalle Norjan ollessa äideille paras maa. Äideille rankin maa oli viime vuonna Niger.

Pelastakaa Lapset -järjestön viestintäpäällikön Carita Päiväsen mukaan Suomen parempi sijoitus johtuu siitä, että vertailun kriteereitä on muutettu.

- Niitä muutetaan muutaman vuoden välein. Aikaisemmin painotukset ovat olleet hieman erilaisia ja kriteereitä on ollut enemmän, Päivänen selittää.

Tänä vuonna Suomi sijoittui korkealle tasaisesti kaikkien mittareiden osalta. Suomi ei kuitenkaan ollut paras millään osa-alueella.

Tänään tiistaina julkaistu raportti on 14. maailman äitien tilaa vertaileva raportti.

Miljoona vauvaa kuolee vuosittain synnyinpäivänään

Raportissa selvitettiin ensimmäistä kertaa myös vastasyntyneiden vauvojen kuolleisuutta heidän ensimmäisen elinpäivänsä aikana. Lähes kaikissa maailman maissa ensimmäinen elinpäivä on ihmisen vaarallisin päivä. Vuosittain maailmassa kuolee jopa miljoona vauvaa ensimmäisenä päivänään.

Vastasyntyneiden kuolemat Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa ovat jopa lisääntyneet viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Saharan eteläpuolella vauva kuolee ensimmäisen päivänsä aikana seitsemän kertaa todennäköisemmin kuin teollistuneissa maissa.

Suurin riski kuolla on Somaliassa, missä vauva kuolee synnyinpäivänään 40 kertaa todennäköisemmin kuin Luxemburgissa, joka on turvallisin maa syntyä.

Yhdysvalloissa kuolee vastasyntyneitä ensimmäisenä elinpäivänään puolet enemmän kuin muissa teollistuneissa maissa yhteensä. Myös äitiyskuoleman riski on Yhdysvalloissa korkeampi verrattuna muihin teollisuusmaihin.