1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hoitajien rajut oireet pakottivat tyhjentämään Helsingin Lastenklinikan infektio-osaston

Hoitajat saivat hengitystieoireita, iho-oireita ja rakkuloita suuhun. Lääkäri ennakoi, että muitakin osastoja joudutaan evakuoimaan sisäilmaongelmien vuoksi.

Kotimaan uutiset
Homejälkiä seinässä.
YLE

Helsingin Lastenklinikan infektio-osasto tyhjennettiin pari viikkoa sitten potilaista ja henkilökunnasta. Syynä osaston sulkemiseen oli hoitajien voimakas oireilu.

- Huomattava osa hoitajista sai esimerkiksi erilaisia hengitystieoireita, iho-oireita ja jopa rakkuloita suuhun osastolla työskennellessään. Osasto oli pakko siirtää, kertoo Lastenklinikan vastaava ylilääkäri Eero Jokinen.

Tiloista lähdettiin yhdessä päivässä. Potilaita siirrettiin lasten vuodeosastolle ja Jorvin lastenosastolle. Myös lasten päivystyspoliklinikalle perustettiin paikkoja.

- Toiminta on kolmeen paikkaan hajotettuna vielä tämän viikon ajan. Ensi viikolla saamme Naistenklinikan kiinteistöstä käyttöön tiloja, jotta osasto voi toimia yhtenäisenä, Jokinen kertoo.

Tietoa siitä, milloin osastolle voidaan palata, on luvattu kesäkuun loppuun mennessä.

Ongelmien syytä selvitetään

Vielä ei tiedetä mikä oireet aiheutti, eikä myöskään sitä, miten pitkään infektio-osaston tilat pysyvät poissa käytöstä.

- Husin tilakeskus aloittaa oasastolla selvitykset. Siellä porataan rakenteita ja tutkitaan, mikä oireita aiheuttaa. Vasta sitten, kun syy on saatu selville, voidaan arvioida, milloin osastolle voidaan palata.

Samasta rakennuksesta siirrettiin viime vuonna evakkoon vastasyntyneiden teho-osasto. Jokinen pitää mahdollisena, että oireita ilmaantuu vielä uusillakin osastoilla.

Lue seuraavaksi