Luvattomien aseiden keräys poiki lähes sata ilmoitusta

Poliisin ja puolustusvoimien Armovuosi-keräyksessä poliisille voi luovuttaa aseita ilman rangaistusta. Toivo Anttila luopui sotamuistostaan 70 vuoden jälkeen.

Kotimaa
Heikki Ahonen / Yle

Luvattomien ampuma-aseiden vapaaehtoinen keräys on saanut ihmiset liikkeelle Päijät-Hämeessä. Viikonlopun aikana poliisille ilmoitettiin lähes sadasta luvattomasta aseesta. Tämän viikon aikana poliisin ja puolustusvoimien Armovuosi-keräyksessä poliisille voi luovuttaa aseita ilman rangaistusta.

Vanhempi konstaapeli Veli-Matti Rantasalo Päijät-Hämeen poliisista kertoo, että kampanja on käynnistynyt hyvin.

- Viikonloppunahan alkoi tämä ilmoittaminen ja tähän mennessä on 95 puhelua tai sähköposti-ilmoitusta tullut Päijät-Hämeen poliisilaitokselle.

Aseita on tuotu rintamamuistoina ja usein perikunta löytää ne ullakoiden kätköistä. Rantasalo luettelee yleisimpien kodeista noudettavien aseiden olevan käsiaseita, kivääreitä ja patruunoita. Joukkoon mahtuu myös jonkin verran räjähteitä.

Poika ilmoitti 102-vuotiaan veteraanin pistoolin

Toivo Anttilan kotona Rantasalo ja Hämeen rykmentin yliluutnantti Heikki Jokinen viimeistelevät Toivo Anttilan pistoolin paperitöitä. Anttilan poika oli ilmoittanut isänsä sotamuiston poliisin ja puolustusvoimien Armovuosi-keräykseen.

Yli 70 vuotta sitten silloinen aliupseeri Anttila sai haltuunsa rintamalla kaatuneen taistelijan pistoolin.

Anttila kertoo, että ase tuotiin hänelle komppaniaan, jossa hän palveli. Tähän päivään asti se on ollut tallessa kaapissa. 102-vuotias veteraani ei olisi halunnut luopua siitä nytkään.

-En minä olisi antanut vieläkään sitä, en mä kuollu ollu, poikahan sen anto...ilmoitti.

Anttila saa dokumentit aseen noudosta. Rintamalta tuotu pistooli kirjataan poliisin rekisteriin. Keräyksessä saaduista aseista huonokuntoisimmat tuhotaan.

Anttilan pistooli päätyy todennäköisesti poliisin myytäväksi.