Eskolan kylä pistää kapuloita laman rattaisiin

Jos Eskolan kylältä katoaa päiväkoti, Nina Sikkilän perheessä joudutaan ajamaan neljä kertaa päivässä hieman yli 10 kilometriä. Arkea helpottavien palveluiden säilyminen on kyläläisille tärkeää, eivätkä he ole suostuneet seuraamaan kehitystä tumput suorina. Asukkaat haluavat olla esimerkkinä muille kylille.

Kotimaa
Kuvassa näkyy Kannuksen Eskolan kylän kyltti

Moni suomalainen kylä on Kannuksen Eskolan kohtalotoveri. Kuntien rahapulan vuoksi pienten kylien palveluita karsitaan jatkuvasti.

- Tämä kylä kuolee, mikäli palveluita ei ole tarjolla. Eihän tänne kukaan muuta, jos täällä ei ole päiväkotia tai koulua, Eskolan kylän asukas Nina Sikkilä harmittelee.

Myös kylällä asuva Olavi Uuskartano on tilanteesta huolissaan.

- Tämä on erittäin mukava paikka asua. En voisi parempaa kuvitellakaan. En haluaisi muuttaa täältä pois, mutta pahalta näyttää.

Eskolalaiset yrittävät pelastaa tilannetta perustamalla kyläpalvelukeskuksen. Sen tavoitteena on turvata erityisesti kyläkoulu ja sosiaali- ja terveyspalveluja sekä työllistää pitkäaikaistyöttömiä.

En haluaisi muuttaa täältä pois, mutta pahalta näyttää.

Olavi Uuskartano, Eskolan kylän asukas

Kyläkoulu keskuksena

Tavoitteena on tuottaa Eskolan ja naapurikylien asukkaiden tarvitsemia palveluita mahdollisimman laadukkaasti ja edullisesti.

Palvelukeskuksen toimipiste sijaitsee suunnitelmien mukaan kyläkoululla, jonka säilyttäminen on asukkaille erityisen tärkeää. He ovat jopa valmiita maksamaan siitä kymmeniätuhansia euroja vuosittain.

- Koulun toiminnan turvaamiseksi haluaisimme avata rakennukseen ruokapalvelupisteen. Koululaisten lisäksi kyläläiset voisivat käydä täällä ruokailemassa tai ostamassa aterioita. Lisäksi koululle tullee kirjasto sekä kyläpalveluiden tilaustoimisto. Aktiivista toimintaa on myös kylätalollamme.

Omistajina kyläläiset

Kyläpalvelukeskus rahoitetaan osittain avustuksilla, mutta suuri vastuu on asukkailla. Kyläläisten omistaman osakeyhtiön voittoa ei jaeta, vaan se käytetään palveluiden kehittämiseen ja ylläpitoon.

Kyläpalvelukeskus ei tavoittele taloudellista voittoa.

Jaakko Hautamäki, Eskolan kyläyhdistyksen sihteeri

- Yksi osake maksaa noin 60 euroa. Toimimme yhteiskunnallisen yrityksen periaattein, joten emme tavoittele voittoa.

Palvelukeskus pyörähtää käyntiin vuonna 2014. Yhteishenki on Hautamäen mukaan uskomaton, mikä on helpottanut asioiden eteenpäin viemistä.

- On ollut välttämätöntä ottaa vastuuta. Monen jututtamamme asiantuntijan mukaan juuri tämänkaltainen toiminta yleistyy tulevaisuudessa. Enää ei voi odottaa, että kaikki tehdään meidän puolesta, toteaa kyläyhdistyksen sihteeri Jaakko Hautamäki.