1. yle.fi
  2. Uutiset

Abba-museo avasi ovensa Tukholmassa

Aivan kevään euroviisufinaalien alla Tukholmassa avattiin Abba-museo. Yhtye on kaikkien aikojen menestynein Euroviisu-voittaja.

kulttuuri
Abban Björn Ulvaeus esittelemässä toimittajalle uutta Abba-museota.

Vuoden 1974 viisufinaalien jälkeen Abba löysi kuulijoita kaikkialta maailmasta ja vain Elvis Presley, Beatles ja Michael Jackson ovat myyneet enemmän levyjä kuin Abba. Museokierros alkaa kuvitteellisesta ruotsalaisesta Kansanpuistosta, jollaisissa tanssikansa on kokoontunut vuosikymmeniä.

Mamma Mia -elokuvan käsikirjoittaja Katherine Johnson on yhdessä yhtyeen jäsenten kanssa kirjoittanut heidän tarinansa - ja kunkin henkilön versio Abban historista on kuultavana näyttelyn eri pisteissä.

Esillä on paljon yhtyeen käyttämiä esineitä, pukuja ja soittimia, myös ajalta ennen Abbaa. Esimerkiksi nuoren Björn Ulvaeuksen Skiffle-basso, jonka ovat tehneet Västervikin paperitehtaan työläiset, ja tietenkin Ulvaeuksen ja Anderssonin yhtyeiden Hootenanny Singers ja Hepstars keikka-autot. Haastattelussa Ulvaeus kertoo yhtyeen synnystä miesten tavattua yhteisissä juhlissa ennen armeijaan lähtöä. Ulvaeus kommentoi myös sitä, miltä tuntuu olla elävä museokohde.

Ja museossa fanit voivat myös laulaa Abban kanssa, kuten oheisen videon kutsuvieraat, jotka pääsivät ennakolta tutustumaan museoon.

Lue seuraavaksi