Soini liittoutumattomuudesta: "Sitä ei enää ole"

Suomi on luopumassa perinteisestä liittoutumattomuus-käsitteestä. Suomi ei kuulu sotilasliittoihin mutta ei myöskään ole täysin liittoutumaton.

politiikka
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.
Timo Soini YLE-uutisten haastattelussa: Suomi on luopumassa perinteisestä liittoutumattomuus-käsitteestä. Suomi ei kuulu sotilasliittoihin mutta ei myöskään ole täysin liittoutumaton.

Eduskunta käsittelee huomenna turvallisuus- ja puolustuspoliittista selontekoa. Ulkoasianvaliokunta toteaa mietinnössään, että "sotilaallinen liittoutumattomuus ei käytännössä ole enää täysin mahdollista keskinäisriippuvuuksien vuoksi".

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps) sanoo, että ulkoasianvaliokunta on halunnut kirjoittaa käsitteen todellisuutta vastaavaksi. Valiokunta halusi jättää hallituksen selontekoon kädenjälkensä luopumalla liittoutumattomuuden perinteisestä käsitteestä.

- Niin, se on eduskunnan ulkoasianvaliokunnan yksimielinen kanta, ja se kuvastaa tosiasiallista tilannetta, että täydellinen liittoutumattomuus nykymaailmassa ei ole enää todellisuutta, sanoo Soini.

Soini sanoo, että erilaisten riippuvaisuuksien takia Suomi ei enää ole täysin liittoutumaton. Suomi muun muassa tekee sotilasyhteistyötä EU:n ja Naton kanssa.

- Sotilaallinen liittoutumattomuus on olemassa, mutta sellaista liittoutumattomuutta kuin sanan perinteisessä merkityksessä - sitä ei enää ole, ei edes Suomessa.