Rehtori purkaisi homekoulun - "Ihmiset ovat tässä koekaniineina"

Ylivieskan lukiolaisille tuli äkkilähtö helmikuussa sisäilmaongelmien vuoksi. Rehtorin mukaan kunnassa olisi jo tehtävä päätös uuden koulun rakentamisesta. Myös Lahdessa Launeen koulu peruskorjattiin kymmenisen vuotta sitten, mutta sisäilmaongelmat ja koululaisten oireilu ovat jatkuneet.

Kotimaa
Oppilaita Ylivieskan parakkilukion pihalla.
Ylivieskan koululaiset joutuivat siirtymään väliaikaiskouluun parakeihin oikean koulurakennuksen homeongelmien vuoksi.Yle

Ylivieskan lukiolaisille tuli äkkilähtö helmikuussa. Ylioppilaskirjoitukset jouduttiin siirtämään muille kouluille ja lukio suljettiin vuosia jatkuneiden sisäilmaongelmien takia. Opettajainhuoneeseen jäivät kirjat ja sohvanpehmusteetkin paikoilleen, kun ei haluttu ottaa mitään saastunutta mukaan.

- Tilanne oli jo sen kaltainen, että aika moni oppilas ja opettaja kysyi, voisiko hän kotoa käsin käydä lukiota, Ylivieskan lukion rehtori Kalle Luhtasela kertoo A-studion haastattelussa.

Ylivieskassa kyse ei ole siitä, etteikö sisäilmaongelmia olisi yritetty korjata kuntoon.

- Joka kesä ja joka talvi on tehty korjauksia ja niihin me ollaan kyllä kyllästytty. Tehdään reikiä ja sanotaan, että tässä ei sitten ollutkaan vikaa. Kun kuitenkin ihmiset ovat olleet tässä sitten koekaniineina ja opiskelijat ja opettajat ovat kärsineet, Luhtasela sanoo.

Jokainen miljoona, mikä peruskorjaukseen menee lisää, menee hukkaan, kankkulaan kaivoon.

Minni Salminen

Hänen mielestään olisi jo tehtävä päätös uuden koulun rakentamisesta.

Myös Lahdessa Launeen koulu peruskorjattiin kymmenisen vuotta sitten, mutta sisäilmaongelmat ja koululaisten oireilu ovat jatkuneet. Sielläkin on ratkaistava, uskotaanko vielä siihen, että 50 vuotta vanha rakennus saadaan korjaamalla kuntoon. Koulun peruskorjaukseen ja sisäilmaongelmien hoitamiseen on käytetty yhteensä lähes 14 miljoonaa euroa.

- Jokainen miljoona, mikä menee sinne lisää, menee hukkaan, kankkulaan kaivoon, ja sitä myötä monen lapsen terveys. Se on ihan järjenvastaista, Launeen koulun vanhempien edustaja Minni Salminen kummeksuu.

Asiantuntija: Tutkimuksia tehdään vasemmalla kädellä

Kosteusvaurioasiantuntija Juhani Pirinen pitää suurimpana syynä pitkittyneisiin remontteihin kuntien huonoa kosteusvaurio-osaamista. Ensin sisäilmaongelmia ei myönnetä, sitten niiden syitä ei tutkita kyllin perusteellisesti.

Usein ne tutkimukset tehdään vähän vasemmalla kädellä ja liian kevyinä tutkimuksina.

Juhani Pirinen

- Usein ne tutkimukset tehdään vähän vasemmalla kädellä ja liian kevyinä tutkimuksina, jolloin se ongelman varsinainen syy ei sieltä selviäkään. Aika usein korjataan vääriä asioita tai ei ainakaan korjata kaikkia asioita, jolloin ne oireilut jatkuu ja siitä syntyy tämmöinen inhottava kehä, Pirinen kuvaa.

Pahimmillaan kouluissa lähdetään Pirisen mukaan tutkimaan vain sisäilman homeita, vaikka ongelmat voivat johtua esimerkiksi muovimattojen päästöistä ja ilmanvaihtojärjestelmän epäpuhtauksista. Niinpä tutkimuksiinkin tarvittaisiin kokonainen tiimi.

- Yksi tutkii ilmanvaihdot, yksi kosteudet, yksi avaa rakenteet ja tutkii rakenteista materiaalinäytteet. Ja kun kaikki tutkimukset on tehty, sitten tehdään se johtopäätös, että mikä tässä talossa on vikana. Nämä rakennukset ovat pääsääntöisesti moniongelmaisia, monivammaisia taloja.

"Musta aukko päättäjien sivistyksessä"

Pirinen johtaa ympäristöministeriön hanketta Hometalkoita, joilla pyritään vähentämään julkisten ja yksityisten rakennusten homevaurioita. Hän on piakkoin lähdössä kuntakiertueelle kertomaan, mistä homeongelmat johtuvat ja miten niistä päästään eroon.

Pirinen ihmettelee sitä, ettei kunnissa ole tapana varata rahaa rakennusten vuosittaiseen kunnossapitoon.

Olen tavannut kunnan päälliköitä, jotka ovat kertoneet, että 90-luvun lamassa huoltomiehet ulkoistettiin pois ja sen jälkeen niitä palkattiin 15 vuoden jälkeen seuraavan kerran

Juhani Pirinen

- Tämmöisiä varauksia ei näy minkään kunnan budjetissa, ikinä. Että nämä on sitten aina yllätyksellisiä investointeja kunnalle, kun talo meneekin vanhuuttaan pilalle. Kyllä mä hämmästelen asiaa, että tällainen musta aukko voi olla suomalaisen päättäjän sivistyksessä.

- Olen tavannut kunnan päälliköitä, jotka ovat kertoneet, että 90-luvun lamassa huoltomiehet ulkoistettiin pois ja sen jälkeen niitä palkattiin 15 vuoden jälkeen seuraavan kerran, että kyllä sekin asia heijastuu tähän. Jos ei kiinteistöistä pidetä huolta, ne homehtuvat, Pirinen toteaa.

Remontteja vauhditettu koululakoilla

Vanhempien huoli lasten terveydestä on johtanut äärimmillään koululakkoihin muuallakin kuin Lahdessa. Lakoilla on onnistuttu vauhdittamaan ongelmien korjaamista ja väliaikaisten tilojen järjestämistä. Uuden koulun rakentamiseen on päädytty tähän mennessä hyvin harvoin.

Lahden koululakon vauhdittamana sivistyslautakunta vaatii nyt, että 730 oppilaalle on löydettävä turvalliset tilat. Lähiviikkojen aikana tulisi ratkaista, tarkoittaako se kaikkien oppilaiden siirtämistä muualle ja mistä Lahdessa löytyy terveet tilat tällaiselle joukolle.

- Ei suostuta vanhempina, että oppilaat laitettaisiin menemään toiseen homeiseen kouluun. Pitää olla sellaiset tilat, joissa ei oireilla tai sairastuta, Launeen koulun vanhempien edustaja Minni Salminen sanoo.

Home voi aiheuttaa muun muassa päänsärkyä ja hengitystiesairauksia, jopa astmaa.

Aiheesta A-studiossa maanantaina 6.5. klo 21.00, TV1