Kolumni: Kaupallistettua ystävyyttä

Mukava illanvietto vaatii usein kukkaron nyörien hölläämistä. Jos vaikka joskus lähtisikin kävelylle, joka on jo maksettu, tuumii Yle Lahden vieraileva kolumnisti Marianne Valola.

Kaupallistaminen & kaupallistuminen
Marianne Valola ja kirkkovenekassi.
YLE / Hanna Lumme

Ajatellaan, että tapaat mukavan ihmiset ja vietät iltaa hänen kanssaan. Tämä ihminen voi olla vaikka ystävä, äiti, serkku tai uusi tuttavuus.

Siis lauantai-ilta ja hyvää seuraa. Mitä aiotte tehdä yhdessä?

Ystävysten yhteinen aika on kaupallistettu ja tuotteistettu: Voitte mennä vaikka elokuviin. Liput maksavat 9-15 euroa kappaleelta ja mitäpä leffa olisi ilman popcornia, limsaa ja karkkia? Leffanamuihin saa helposti uppoamaan reilun kympin.

Jos ette mene elokuviin, saatatte mennä ravintolaan. Arvostamansa seuralaisen kanssa ei viitsi mennä Hansa-grillille, vaan on mentävä johonkin oikein kivaan paikkaan.

Saat pulittaa kahden hengen ruuista ja juomista varmasti yli 50 euroa.

Ostaa ja syödä, ostaa ja syödä: siinä yleinen hauskuuden resepti.

Olen monesti miettinyt, mitä muuta juhlavan erityistä sitä voisi tehdä. Jotain, joka ei maksaisi eikä kertyisi vyötärölle, mutta silti nostaisi arjen yläpuolelle.

Tällaiset pohdinnat ovat yritysten näkökulmasta epäkiinnostavia. Miksipä kukaan kehittäisi ja tarjoaisi jotain, josta ei haluta maksaa. Siksi hauskan ja juhlavan tekemisen on oltava omaehtoista ja itse järjestettyä ja sen täytyy perustua jo olemassa oleviin rakenteisiin ja palveluihin.

Tai ehkä hauskan ja juhlavan käsite on määriteltävä omassa mielessään uusiksi.

Yhteiskunta tarjoaa meille monenlaista hauskuutta: Uimahalleja, hoidettuja luontopolkuja ja pyöräteitä. Ja perhepuiston. Ja Tiilijärven pitkospuut.

Mutta hetkinen. Eiväthän nämä ole oikeastaan ilmaisia huveja, vaan verovaroin maksettuja. Näissä paikoissa käydessäni minä hyödynnän palveluita, jotka on porukalla maksettu.

Hauskinta näihin paikkoihin on mennä veronmaksajakaverin kanssa.

Marianne Valola

Kirjoittaja on lahtelainen muotoilija ja Yle Lahden vieraileva kolumnisti.