Hyppää sisältöön

Tähän lappuun katkesi Anneli Jäätteenmäen ura pääministerinä

Kymmenen vuotta sitten Suomea ravisteli polittiinen kriisi, joka päättyi Anneli Jäätteenmäen eroon pääministerin tehtävästä. Dramaattisen tapahtumasarjan päätti SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jouni Backmanin keskustan ryhmäjohtajalle Timo Kallille lähettämä viestilappu, jossa SDP kertoi luottamuksen pääministeriin menneen.

Jouni Backman lähetti viestilapun Keskustan eduskuntaryhmän kokoukseen iltapäivällä 18.6. 2003. Anneli Jäätteenmäki jätti eronpyyntönsä illansuussa. Kuva: Petri Vironen / Yle

Backmanin lähetti viestilapun tilanteessa, jossa koko suomalainen poliittinen eliitti kiehui ja kuohui juhannusviikolla juuri ennen eduskunnan kesälomaa. Lapusta muotoutui pieni, mutta merkittävä osa suomalaista poliittista historiaa.

- Tilanteessa oli kiire, sillä piti päättää eduskunnan kutsumisesta koolle seuraavalla viikolla. Timo Kalli ei vastannut puhelimeen, sillä hän oli johtamassa eduskuntaryhmän kokousta. Viestilappu oli ainoa keino siinä tilanteessa, Jouni Backman muistelee.

- Annoin lapun Timo Koivistolle, mutta hän ei rohjennut viedä sitä keskustan eduskuntaryhmän kokoukseen. Lopulta eduskuntaryhmämme sihteeri Sisko Seppä vei sen perille. Koputti oveen ja ojensi lapun Timo Kallille.

- Kalli oli siinä tilanteessa pakotettu lukemaan viestin koko heidän ryhmälleen ja näin tilanteen vakavuus paljastui kaikille. Siihen asti neuvotteluja oli käyty puolue- ja eduskuntaryhmien johdon välillä, Backman muistelee.

Kuva: Petri Vironen / Yle

Tieto mystisestä viestilapusta levisi eduskuntatalossa kulovalkean tavoin. Tarinan mukaan koko eduskunta etsi historiallista lappua kaikista mahdolllisista roskakoreista.

Lappu päätyi lopulta takaisin Backmanin hoteisiin Kallin tultua neuvottelemaan tilanteesta oman ryhmäkokouksen päätyttyä. Lappu unohtui Backmanin pöydän kulmalle.

- En muistanut pitkään aikaan koko lappua. Kalli oli kertonut lehdessä, että lappu on hänellä varmassa tallessa. Mutta siellähän se oli kyseisen vuoden kalenterini välissä, tarkkana kalenterin pitäjänä tunnettu savonlinnalainen kertoo.

- Minulla on kalenterit tallessa vuodesta -76 lähtien. Tosin tämä 2003 kalenteri on viimeisiä täydellisiä paperikalentereita, sillä aloimme siirtyä tuolloin sähköiseen kalenteriin.

Kuuluisa viestilappu oli "kateissa" useita kuukausia, vaikka tiedotusvälineet sitä väsymättä jahtasivat. Jahti päättyi lokakuun lopulla, jolloin Ilta-Sanomat julkaisi viestin sisällön.

"Lappu ei ollut ratkaiseva"

Jouni Backmanin mielestä lapun roolia dramaattisesta hallituskriisissä on hieman liioiteltu. Hän muistuttaa, että menettelytavasta oli sovittu jo aiemmin päivällä.

- Oli sovittu, että pääministerinvaihdos riittää. Hallitusohjelmaan tai muihin ministerinimiin ei puututa. Missään vaiheessa ei esimerkiksi vaadittu, että SDP:n pitäisi saada pääministeriys itselleen, Backman muistuttaa.

Dramaattista päivää edelsi kiivas vaalikamppailu, jossa vaaliaseena oli ollut Suomen linja suhtautumisessa Irakin tulevaan sotaan. SDP:n puheenjohtaja, kahden edellisen hallituksen ministeri Paavo Lipponen jäi pois hallituksesta.

Jouni Backman, SDP:n eduskuntaryhmän nykyinenkin puheenjohtaja, arvioi, ettei tapahtumasarja jättänyt lähtemättömiä jälkiä puolueiden välisiin suhteisiin.

- Hallitusyhteistyö toimi vaalikauden loppuun asti hyvin. Itsekin kävin Jäätteenmäen kanssa valiokuntamatkan yhteydessä oopperassa New Yorkissa, Backman muistelee.

- Toki tilanne oli meille kaikille hyvin kiusallinen, mutta jälkikäteen käteen se oli oikein ja tyylipuhtaasti hoidettu asia. En tekisi toisin nykyisen tiedon varassa.

Backmanin Kallille lähettämän viestin sisältö on aiemmin kerrottu mm. Ilta-Sanomien silloisen politiikan toimittajan Pekka Ervastin kirjassa Irakgate.

Kirjassa käydään seikkaperäisesti läpi tapahtumasarja alkaen Anneli Jäätteenmäen noususta Keskustan puheenjohtajaksi kesällä 2002.

Pekka Ervasti toimii nykyisin Ylen politiikan toimituksen päällikkönä.