Mikä on tarpeeksi vahva vakaumus asevelvollisuudesta kieltäytymiselle?

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja luopuisi kokonaan Jehovan todistajien erivapaudesta asevelvollisuuden suhteen. Puolustusministeriön selvitysmies puolestaan ehdottaa vapautuksen laajentamista muihinkin ryhmiin.

Kotimaa
Mies seisoo Jehovan todistajien valtakunnan salin edustalla Helsingissä.
Teemu Salonen / Lehtikuva

Jehovan todistajat vapautettiin ase- ja siviilipalveluksesta vuonna 1985 vapautuslailla. Tämä on aiheuttanut tasavertaisuusongelman. Puolustusministeriön nimittämä selvitysmies, roomalaisen oikeuden ja oikeushistorian professori Jukka Kekkonenehdottaa yhtenä ratkaisuna ongelmaan sitä, että samanlainen vapautus annettaisiin myös muille joilla on samanvahvuinen vakaumus. Mutta mikä on nykyään "samanvahvuinen" vakaumus? Onko uskonto ainoa syy, jolla antaisit vapauden asevelvollisuudesta, vai kävisivätkö myös muut vakaumukselliset seikat? Mihin raja vedettäisiin tällaisen valikoivan asevelvollisuuden suhteen? Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja *Jussi Niinistö *(ps.) luopuisi kokonaan Jehovan todistajien erivapaudesta asevelvollisuuden suhteen.

  • Kyseessä on selkeä perustuslaillinen yhdenvertaisuusongelma. Jehovan todistajilla on etuoikeus, heidän vakaumuksensa on ikään kuin parempi kuin joidenkin muiden uskonnollisten ryhmien, Niinistö perusteli Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.