Jussi Niinistö luopuisi Jehovan todistajien erivapaudesta

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö ei kannata tuoreen selvityksen ehdotuksia erivapauksien laajentamisesta tai valikoivasta asevelvollisuudesta. Niinistö on valmis selvittämään perustuslain maanpuolustusvelvollisuutta koskevan säännöksen muuttamista yleiseksi velvollisuudeksi palvella isänmaata.

Kotimaa
Jussi Niinistö
Jussi NiinistöRoni Rekomaa / Lehtikuva

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) luopuisi kokonaan Jehovan todistajien erivapaudesta asevelvollisuuden suhteen. Niinistö totesi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että myös perustuslain uudelleenkirjausta voidaan selvittää, jos maanpuolustusvelvollisuutta katsotaan aiheelliseksi muuttaa esimerkiksi isänmaan palveluksi.

Niinistö otti kantaa tuoreeseen Jehovan todistajien asevelvollisuutta pohtivaan selvitykseen. Selvityksen kirjoittaneen roomalaisen oikeuden ja oikeushistorian professori Jukka Kekkosen mielestä erivapautta ei pidä poistaa, vaan se pitäisi laajentaa myös muihin vakaumuksellisiin ryhmiin. Kekkonen arvioi, että tällaisia ryhmiä on äärimmäisen vähän.

- En usko, että tämä käytännössä vaikuttaisi kovinkaan paljon, mutta se olisi ikään kuin eurooppalaisen ihmisoikeusajattelun ja -käytännön mukaan tyylikäs ja juridisesti pitävä ratkaisu, Kekkonen arvioi Ykkösaamussa.

Kekkonen myöntää, että vakaumuksen selvittämisessä on ongelmia. Hän kuitenkin uskoo tarvittavien objektiivisten kriteerien löytyvän. Niinistö puolestaan ei innostu mahdollisen "vakaumustutkintalautakunnan" perustamisesta.

- Yksinkertainen ja mielestäni paras ratkaisu on, että tästä Jehovan todistajien erioikeudesta luovuttaisiin. Kyseessä on selkeä perustuslaillinen yhdenvertaisuusongelma. Jehovan todistajilla on etuoikeus, heidän vakaumuksensa on ikään kuin parempi kuin joidenkin muiden uskonnollisten ryhmien, Niinistö perustelee.

Niinistö tyrmää myös valikoivan asevelvollisuuden, joka on yksi selvityksen ehdotuksista. Niinistön mielestä tällainen ratkaisu olisi kestämätön.