Malesian oppositio haastaa epätasapainoisen vaalituloksen

Malesian oppositio sai parlamenttivaalien äänistä yli puolet, mutta paikoista vain runsaan kolmanneksen. Oppositio syyttää hallitusta rankasta vaalivilpistä.

Ulkomaat
Anwar Ibrahim tiedotustilaisuudessa Kuala Lumpurissa.
Oppositiojohtaja Anwar Ibrahim piti tiedotustilaisuuden Kuala Lumpurissa tiistaina.Shamshahrin Shamsudin / EPA

Malesian oppositioliittouman johtaja Anwar Ibrahim, joka oli sanonut väistyvänsä, jos oppositio häviää vaalit, on muuttanut mielensä. Anwar sanoo nyt ryhtyvänsä johtamaan taistelua vilpillisenä pitämäänsä vaalitulosta vastaan. Hän vaatii sekä viime sunnuntain vaalien tuloksen korjaamista että muutoksia vaalijärjestelmään. Oppositio suunnittelee keskiviikoksi suurmielenosoitusta.

Jos kansa todella olisi valinnut kansallisrintaman, hyväksyisin sen.

Oppositiojohtaja Anwar Ibrahim

Kolmen oppositiopuolueen liittouma haastoi sunnuntain vaaleissa Malesian hallitusrintaman, joka on ollut vallassa Malesian koko itsenäisyyden ajan eli 56 vuotta. Oppositio saikin äänistä enemmistön, 52 prosenttia, mutta vain 89 edustajaa 222-paikkaiseen parlamenttiin. Hallituksen paikkamäärä putosi vain pari paikkaa edellisistä vaaleista, 133:een.

Anwar syyttää kansallisrintaman muodostamaa hallitusta laajasta vaalivilpistä, jonka takia monet vaa'ankielipaikat päätyivät nipin napin kansallisrintamalle. Vaalien alla hallituksen kerrottiin lennättäneen sille myötämielisiä ihmisiä – jopa äänioikeudettomia ulkomaalaisia – äänestämään sopivissa vaalipiireissä, ja itse vaaleissa monet saattoivat äänestää kahdesti, koska äänestäminen merkittiin sormeen musteella, joka oli helppo pestä pois, oppositio kertoi.

– Olisin vetäytynyt politiikasta ja keskittynyt opettamiseen, jos vaalit olisivat olleet vapaat ja rehelliset. Jos kansa todella olisi valinnut kansallisrintaman, hyväksyisin sen. Mutta vilpillisten vaalien jälkeen jatkan taistelua malesialaisten oikeuksien puolustamiseksi, Anwar sanoo.

Hänen mukaansa oppositio on alkanut koota todisteita haastaakseen ainakin 29 parlamenttipaikan päätymisen hallitukselle.

Pääministeri Najib Razakin mukaan vaaleissa ei ollut vikaa. Syytteet ovat perusteettomia, ja oppositio vain on huono häviäjä, Najib sanoo.

Tarkkailijat: Keskiluokka tyytymätöntä

Aina toissa vaaleihin asti kansallisrintama oli aivan voittamaton, mutta Anwar onnistui kokoamaan opposition rivit vuoden 2008 vaaleihin. Jo niissä alkoi näkyä äänestäjien tyytymättömyys ylimielisyydestä ja korruptiosta syytettyihin pitkäaikaisiin vallanpitäjiin.

Erityinen kysymys Malesiassa on myös kansallisuuksien tasa-arvottomuus. Vaalien jälkeen Najib kutsui opposition suurta äänimäärää "kiinalaiseksi tsunamiksi". Kiinalaiset ovat Malesian suurin vähemmistöryhmä. Heitä on asukkaista miltei neljännes.

Tarkkailijat kuitenkin ovat valtaosin sitä mieltä, että hallitusta vastaan on kääntynyt keskiluokka, jossa on kiinalaisten ja muiden vähemmistöjen lisäksi myös malaijienemmistöä. Hallituksen kannatus sen sijaan keskittyi köyhälle maaseudulle, joiden asukkaille hallitus on viime aikoina jakanut apua.

Lähteet: AFP, AP, Reuters