Luvassa hyvää unta ja rauhaisaa työskentelyä lentokentällä

Lentokenttien lepopisteet yleistyvät. Lentokentiltä löytyvät niin matkustajien omat kapselit, minihotellihuoneet tai kolmeseinäiset kopperot. Matkustajat haluavat yksityisyyttä ja viihtymistä.

Kotimaa
UNI-kapseleita Abu Dhabin lentokentällä.
UNI-kapseleita Abu Dhabin lentokentällä.Yle

Lentoasemilla viihtyminen on noussut entistä tärkeämpään rooliin. Tämä näkyy esimerkiksi niin, että ympäri maailmaa lentokentillä on otettu käyttöön yhä enemmän erilaisia työskentely ja lepopisteitä. Kentät myös kilpailevat viihtymisellä keskenään.

- Varsinkin Aasian matkustajilla on varaa mistä valita kun he lentävät Euroopassa, Helsingin kautta lentäminen on vain yksi vaihtoehto monista, Finavian asiakaskokemuksista vastaava Johanna Metsälä kertoo.

- Suunnittelemmekin Suomen lentokentille niin sanottuja viihtymisalueita, missä kukin matkustaja voisi tehdä sitä mitä haluaa. Yksi pieni esimerkki siitä mitä viihtymisalueella voisi olla, on Helsinki-Vantaalla oleva kirjanvaihtopiste. Sinne voi tuoda lukemansa matkapokkarin ja ottaa uuden tilalle.

Lepopiste työlle ja nukkumiselle - vai jopa minihotellihuone?

Helsinki-Vantaan-lentokentällä on ollut vuoden käytössä Suvanto-pisteet, joissa voi työskennellä ja levätä omassa rauhassaan. Kyseessä on kolme seinäinen vanerikoppi, jossa on mahdollisuus ladata akkuja - niin omia kuin sähkölaitteidenkin.

- Toive tähän on tullut asiakkailta. He ovat antaneet palautetta, että lentokentälle halutaan paikka, jossa voi esimerkiksi tehdä töitä omassa rauhassa, mutta kuitenkin olla läsnä lentokentän tapahtumissa, Metsälä sanoo.

Pieksämäkeläinen Short Rest Solutions on vienyt ajatuksen vielä astetta pidemmälle ja tarjoaa lentokentille lepotuolia, kapselia, jonka sisälle matkustaja voi vetäytyä täysin eristyksiin ympäröivästä hälinästä. Lepotuolit ovat toistaiseksi käytössä vasta Abu Dhabin lentokentällä.

- Ajatus on, että nämä ovat kuten mitkä tahansa tuolit lentokentällä eli kenen tahansa vapaasti käytettävissä ilman varauksia, yrityksen hallituksen puheenjohtaja Esko Koikkalainen sanoo.

Tuolissa nukkuminen on kuitenkin maksullista.

Vastaavia pisteitä on monia muitakin, muun muassa minihotellihuonetta muistuttavat Sleepboxit. Erilaisia lepopisteratkaisuja voi bongailla maailman lentokentiltä.

- Suomen lentokenttien kautta kulkee 19 miljoonaa matkustajaa vuodessa ja toiveita on yhtä monta. Riippuu paljon matkan tarkoituksesta haluaako paikan, jossa voi nukkua parinkymmenen minuutin unet vai pisteen, jossa voi tehdä töitä läppärillä ilman, että joku kurkkii selän takaa. Puhun usein oman ajan optimoinnista, kenelle se tarkoittaa mitäkin, kertoo Metsälä.

- Lentokentät ovat täynnä prosesseja, mutta toisaalta myös täynnä tunteita. Kysymys kuuluu, miten nämä sovitetaan yhteen niin, että vallitsisi mukava lähdön tunnelma.