1. yle.fi
  2. Uutiset

Postikeskuksen iltavuorokin marssi ulos - kirjeposti hidastuu koko maassa

Helsingin postikeskuksen pääluottamusmiehen mukaan mielenilmaukset jatkuvat, koska postikeskuksen työntekijät on ajettu nurkkaan. Työnseisaukset vaikuttavat satojen tuhansien kirjeiden kulkuun koko maassa.

Kotimaan uutiset
Postin lajittelua Helsingin postikeskuksessa Ilmalassa.
Postin lajittelua Helsingin postikeskuksessa Ilmalassa.Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Satojen tuhansien kirjeiden kulku hidastuu postikeskuksen työntekijöiden ulosmarssien takia. Helsingin postikeskuksen iltavuoroon tulleet työntekijät marssivat ulos työpaikaltaan tiistaina kello kuuden jälkeen. Pääluottamusmies Jari Pelllikan mukaan ulosmarssiin osallistui noin pari sataa työntekijää.

Jo aiemmin maanantain ilta-ja yövuorossa olleet 200 työntekijää ja tiistain aamuvuorossa olleet 150 työntekijää poistuivat työpaikaltaan mielenilmauksena.

Helsingin postikeskuksen pääluottamusmies Jari Pellikka kertoo, että Itellan työntekijät on ajettu Helsingissä ahtaalle.

- Mahdollisuutemme ovat niin vähissä, ettei muita keinoja enää ole. Meidän on pakko reagoida, ja ainoa keino ovat nämä mielenilmaukset.

Työntekijät toivovat ministerin puuttumista

Pääluottamusmiehen Jari Pellikan mukaan Pasilan postikeskuksessa tullaan jatkamaan mielenilmauksia, sillä työntekijät ovat perin pettyneitä operoivan johdon toimintaan. Itella aikoo ulkoistaa joitakin lajittelutehtäviä Hollannin Postille.

- Eihän nyt täysin valtion omistama yritys voi ulkoistaa ulkomaille, ja näyttää tällaista esimerkkiä muille!

Jari Pellikan mukaan työntekijät toivovatkin nyt valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministeri Heidi Hautalan puuttumista asiaan.

- Näyttää siltä, että toimiva johto toivoo ulkoistamista vain eurojen perässä, kiinnittämättä lainkaan huomiota siihen, miten henkilöstö täällä Suomessa voi. Ministeri Hautala voisi puuttua asiaan.

Ulkoistetut tehtävät ovat videokoodausta, jolla tarkistetaan koneellisesti luettuja osoitteita. Palvelu ostetaan Hollannin Postin tytäryhtiöltä PostNL Shorelta.

Videokoodauksen ulkoistamisen myötä Itellasta katoaa noin kolmenkymmenen työntekijän tehtävät.

Postialan unionin PAU:n puheenjohtajan Esa Vilkunan mukaan Itellassa on kotimaassa yt-neuvottelujen piirissä tällä hetkellä noin 1800 työntekijää. Työnantajan ilmoittama vähennystarve on 332 henkilöä. Videokoodauksen lisäksi Itella ulkoistaa it-hallintonsa ja liikkeenluovutuksen yhteydessä IBM:n palvelukseen siirtyy 120 työntekijää.

Sadattuhannet kirjeet ehkä myöhässä

Mielenilmaus vaikuttaa erityisesti kirjepostin lajitteluun. Tuleva arkipyhä hidastaa tällä viikolla postinkulkua entisestään.

Aamun ulosmarssin vaikutuksista postinkulkuun ei ole vielä tietoa. Illan ulosmarssin Itella arvioi viivästyttävän noin 325 000 eri puolille Suomea lähetetyn kirjeen ja noin 5000 aikakauslehden jakelua ainakin päivän verran. Erityisesti 1. luokan kirjeet ovat osittain myöhässä.

Vaikutukset tuntuvat koko maassa, kertoo Itella Postin palvelutuotannon johtaja Marko Toivari Ylen aikaisen lähetyksessä.

- Helsingin postikeskuksesta kulkee koko Suomeen lähetyksiä. Jakelussa ja laatikoiden tyhjennyksessä ei ole häiriöitä, mutta Helsingin postikeskus on merkittävässä roolissa koko Suomen postinkulun kannalta.

Helsingin postikeskuksessa jatketaan työtä niillä käsipareilla, jotka ovat käytettävissä.

- Osa työntekijöistä on paikalla, ja työtä pyritään järjestämään esimiestoimin, Toivari sanoo.

Lue seuraavaksi