1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuumailmapalloa viritellään ennätyskuntoon - huolena huono sää

Timo Toivonen yrittää viikonloppuna laskuvarjohypyn Suomen ennätystä kuumailmapallosta. Pallo alkaa olla valmis kohoamaan kymmeneen kilometriin, mutta hyppyintoa himmentää huono sääennuste.

Kotimaan uutiset
Timo Toivonen lentää alaspäin
Timo Toivonen katseli ilmasta maapalloa parhaimmillaan reilun yhdeksän kilometrin korkeudesta.Extreme Sports Finland Oy

Kouvolalainen laskuvarjohypyn ennätysmies Timo Toivonen tekee viimeisiä valmisteluja seuraavaa hyppyään varten. Hän hyppää kuumailmapallosta alas tulevana lauantaina - jos sää sallii. Aikomuksena on nousta pallolla korkeammalle kuin kukaan Suomessa on koskaan noussut, yli kymmeneen kilometriin. Hapeton tila panee paitsi hyppääjän, myös kuumailmapallon tekniikan koville.

- Pallon polttimen kanssa on ollut aika paljon säätöä, siihen on jouduttu asentamaan lisäsuuttimia. Lisäksi olemme laittaneet radioita kuntoon niin, että ne toimivat siellä.

Kuumailmapallohyppy vaatii kirkkaan sään eikä tuulta saa olla yli neljää metriä sekunnissa. Toivosen mukaan nyt näyttää siltä, ettei päästäkään hyppäämään.

- Voi olla, että hyppy joudutaan siirtämään ainakin sunnuntaihin. Sääennusteet ovat menneet koko ajan huonommiksi. Yksi mahdollisuus on mennä hyppäämään muualle, jos eri puolilla maata on erilaiset kelit.

Hyppy tapahtuu aamuyöllä, koska tuulet ovat silloin heikommat kuin päivällä.

Huolena keskushermoston hapenpuute

Edellisenennätyshyppynsä Toivonen teki huhtikuun loppupuolella lentokoneesta kilometriä alempaa. Kuumailmapallosta hyppääminen vaatii hiukan erilaista valmistautumista, vaikka teknisesti hypyissä ei ole eroa. Kylmässä ilmanalassa joutuu olemaan pidempään ja kymmenen kilometrin korkeudessa on tähän vuodenaikaan noin 50 astetta pakkasta.

Kun tajuaa olevansa hypoksiassa, peli alkaa olla pelattu.

Timo Toivonen

- Lisäksi pitää tietysti kiivetä korin reunalle ja funtsia, miten siitä pallosta lähdetään ilmaan. Kun varjo on auki, ruvetaan katselemaan laskeutumispaikkaa. Viime kerralla tulin normaalisti kentälle, Toivonen sanoo.

Toivonen on kokeillut hypyn olosuhteita ennakkoon painekammiossa. Kammioajo tehtiin kahdeksan kilometrin korkeudessa, mikä ei ihan riitä kuumailmapallohyppyä ajatellen. Eniten Toivosta huolestuttaa mahdollinen hypoksia eli keskushermoston hapenpuute.

- Kymmenessä kilometrissä on vähemmän happea ja järjellistä toiminta-aikaa, jos jotakin sattuu. Hypoksia on siitä hankala, ettei sitä tunne. Kun tajuaa olevansa hypoksiassa, peli alkaa olla pelattu.

Kuumailmapallosta hyppääminen pelottaa kokenuttakin hyppääjää.

- Monellakin tasolla. Hypyssä on aina riskinsä ja erityishypyssä niitä on vielä enemmän. Eniten pelottaa kuitenkin se, ettei päästä hyppäämään ollenkaan.

Lue seuraavaksi