Yrittäminen kiinnostaa eteläsavolaisia

Uusia yrityksiä syntyy noin 120 joka vuosi. Nyt yrittäminen kiinnostaa taas entistä enemmän.

yrittäjyys

Uuden yritystoiminnan perustaminen kiinnostaa Etelä-Savossa. Uusyrityskeskus Dynamon asiakasmäärät ovat kasvaneet neljänneksellä alkuvuonna. Samoin Miktechin start up-yritysvalmennukseen on koko ajan tulossa uusia yrityksiä mukaan. Varsinkin nuorten kiinnostus yritystoimintaan nostaa hiljalleen päätään myös Etelä-Savossa.

- Meillä on monta ihan huippuluokan yritystä mukana tässä start up-valmennuksessa ja uusia yhteydenottoja on tullut Mikkelin alueen ulkopuoleltakin. Tuntuu että nyt on menossa ihan nousukausi meidän näkökulmasta katsottuna, Miktechin kehityspäällikkö Marjo Niittuaho-Nastolin kertoo.

- Voi olla, että nuorten kiinnostus yrittäjyyteen ja kiinnotus start uppeihin alkaa nousta vähitellen Etelä-Savossakin. Täällähän ollaan oltu jälkijunassa siinä suhteessa verrattuna vaikkapa Jyväskylä seutuun, Dynamon toimitusjohtaja Antti Pajatsalo arvioi

Yleinen ilmapiiri heijastuu kiinnostukseen

Myönteinen suhtautuminen yrittäjyyteen voi kummuta menestystarinoista.

- Mediassa on paljon kirjoiteltu menestyneistä start up-yrityksistä ja vähitellen yrittäjyyttä on alettu pitää hyvänä vaihtoehtona työllistymiselle koulusta valmistumisen jälkeen. Yleinen asennemuutos on pikkuhiljaa vyörynyt myöskin tänne Etelä-Savoon, Niittuaho-Nastolin arvioi.

- On hirveän herkkää, millaisia muutoksia kiinnostuksessa yrittäjyyteen tapahtuu. Sillä on hirveästi vaikutusta mitä mediassa kerrotaan yleisestä taloustilanteesta, Pajatsalo toteaa.

Miktechillä on valmennuksessa 6-7 start up-yritystä kerralla. Ehtona on, että yritystoiminta liittyy teknologiaan. Tällä hetkellä yrityksiä on kuusi, ja niistä jokaisella on mahdollisuudet kansainväliseen menestykseen, arvioi Niittuaho-Nastolin. Esimerkiksi lentokenttien lepotuoleja valmistava pieksämäkeläinen Short Rest Solution sai juuri sopimuksen Abu Dhabin lentokentän kanssa ja pelastussuunnitelmia valmistava Plan Brothers on onnistunut kasvamaan vuodessa 23 ihmistä työllistäväksi yritykseksi.

Yrittämisellä on merkittävä työllistävä vaikutus

Uusyrityskeskus Dynamo auttaa kaikenlaisia yrityksiä alkuun.

- Meillä on noin 300 asiakasta vuosittain. Heistä ehkä 100-120 aloittaa uuden yrityksen, Pajatsalo kertoo.

Suurin osa yrityksistä on 1-2 henkilöä työllistäviä palvelualan mikroyrityksiä.

- Suurin osa on niin sanottuja ammatinharjoittajia, kuten ompelijoita ja kirvesmiehiä. Vaikka niillä ei ole aikomustakaan työllistää enempää ihmisiä niin niillä on ihan merkittävä työllistävä vaikutus, kun ajattelee, että satakunta ihmistä työllistää itse itsensä.