1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Lapsemme voi saada raivokohtauksen" - mikä siinä älylaitteessa koukuttaa?

Tabletit ja älypuhelimet aiheuttavat lapsilla riippuvuuden kaltaisia oireita, paljastaa Ylen Suoran linjan nettikysely. Tätä mieltä on jopa kolme neljästä kyselyyn vastanneesta. Älylaite on kätevä oppimisväline, mutta myös liiankin tehokas ajanviettotapa.

Kuva: Yle / Stina Tuominen

Noin puolet vastaajista kertoo hankkineensa lapselleen oman älylaitteen. Noin 60 prosenttia heistä ilmoittaa, että tabletit ja älypuhelimet aiheuttavat omassa perheessä ongelmia.

Viisivuotias lapsemme voi saada raivokohtauksen, mikäli hän on käyttänyt laitetta yli tunnin ja se otetaan häneltä ystävällisesti pois.

Kolme neljäsosaa on sitä mieltä, että laitteet aiheuttavat lapsille jopa riippuvuuden kaltaisia oireita. Brittilehti The Telegraph heittää vettä myllyyn ja kertoo, että terapiaa vaativia teknologia-addikteja on perheen pienimmissäkin (siirryt toiseen palveluun).

Suomalaiset oppimisteknologian tuntijat eivät kuitenkaan usko niin rankkojen toimien olevan tarpeen.

- On aikuisen asia rajoittaa laitteiden käyttöä. Jos tuntuu, että lapsella on joka paikassa älylaite ensimmäisenä kädessä, on mietittävä, miksi näin on, toteaa Riikka Tidenberg, Saimaan mediakeskuksen kouluttaja.

Suurin osa Yle Uutisten kyselyn 488 vastaajasta kokee älylaitteiden aiheuttavan lapsille riippuvuusoireita. Kuva: Yle / Stina Tuominen

Mikä siinä koukuttaa?

Teknologiasta voi tulla riippuvaiseksi siinä missä muistakin virikkeistä.

- Laitteiden kautta tarjottavan sisällön luonne on sellainen, että siihen jää helposti koukkuun. Interaktiivisuus on psykologisesti erittäin koukuttavaa, sanoo professori Minna Isomursu VTT:ltä.

Varttuneempia lapsia ja nuoria älylaitteet koukuttavat myös sosiaalisten ympyröiden kautta. Jos jollain kaverilla on uusi ja hieno laite, lapsi tahtoo samanlaisen - tai paremman. Tanskalaistutkimuksen mukaan kaikkialla mukana oleva älypuhelin aiheuttaa nuorille stressiä ja keskittymishäiriöitä.

Kirjat, musiikki, puhelin, televisio sekä tietokone- ja konsolipelit ovat vuorollaan hämmentäneet kasvattajia ja koukuttaneet lapsia. Professori Isomursun mielestä älylaitteet ovat vain yksi uusi teknologia tässä jatkumossa.

- Uskon, että kaikissa ajoissa on omat uudet ja koukuttavat juttunsa, jotka voivat jonkun mielestä aiheuttaa häiritsevää käyttäytymistä. Samat kasvatukselliset olemisen ja elämisen tekniikat kuitenkin pätevät edelleen.

Myös monet kyselyn vastaajista pitävät pelkoja turhina.

Ei mitään ongelmia, nyt lietsotaan turhaa hysteriaa. Stressaa lasta yhtä paljon kuin lankapuhelin sata vuotta sitten.

Tabletit ovat monissa kouluissa ja päiväkodeissa tuttuja oppimisvälineitä. Osallistavassa oppimisessa älylaitteet varmasti ovatkin vertaansa vailla. Kyselyn vastaajien kotikäytössä pyörivät oppimisohjelmien sijasta ajantappopelit ja videopalvelut.

Vastaajien mukaan lapset eivät mielellään luovuta tablettia tai älypuhelinta pyydettäessä. Kuva: Yle / Stina Tuominen

Totaalikielto on turha - osa sopinut pelipäivistä

Kyselyyn vastanneiden mukaan lapset eivät mieluusti luovu kosketusnäyttöllisistä leikkikaluistaan pyydettäessä.

- Tietenkään laitteen ei tarvitse olla koko ajan kädessä. Joskus kuitenkin harhaisesti ajatellaan, että itse laite olisi kaiken pahan alku ja juuri. Aika harvoin pysähdytään miettimään, mitä laitteella tosiasiassa tehdään, pohtii Päivi Häkkinen, Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen professori.

Teknologian opetuskäyttöä tutkiva Häkkinen korostaa, että täyskieltoja asettamalla myös älylaitteiden hyödylliset ominaisuudet jäävät käyttämättä. Laitteen käytön rajoista on hyvä keskustella yhdessä.

- Mielestäni ratkaisu on terve järki ja kiinnostus lapsen laitteen käyttöä kohtaan. Tutkitaan yhdessä mahdollisuuksia ja jutellaan niistä avoimesti.

Jotkut kyselyyn vastanneetkin olivat neuvotelleet lasten kanssa hyvän sopimuksen.

Kotiaskareisiin tai muihin "ikäviin" töihin, esim. soittoläksyjen harjoitteluun, voi motivoida lupaamalla peliaikaa. Tämä toimii meillä loistavasti. Peliaika on aina työn takana.

Samalla kannalla on myös suurin osa kyselyyn vastanneista. Jopa 42 prosenttia on sopinut erityisiä "pelipäiviä", jolloin älylaitteita saa käyttää. Isolle osalle vastaajista oli myös aivan sopivaa, että lapsi käyttää älylaitetta leikkimiseen tai pelailuun yhden tunnin joka päivä.

Tämä kysely ei ole tieteellisen tarkka. Vastaajina oli 488 Yle Uutisten lukijaa, mitään otantaa tai valintaa ei ole tehty. Tulos kertoo lukijoiden näkemyksen asiaan tiettynä hetkenä, ei enempää eikä vähempää. Tästä voit katsoa kaikki kyselyyn tulleet vastaukset (avoin Google-dokumentti) (siirryt toiseen palveluun).

Aihetta käsitellään tänään TV 2:lla Suora linja -ohjelmassa kello 19.20.