Riistakeskus: Karhua ei pidä kesyttää ruokinnalla

Suomen riistakeskus varoittaa karhujen ruokinnasta ja karhuille ruuaksi kelpaavan jätteen säilömisestä pihapiirissä. Riistakeskuksen mukaan alkukesällä nuoria karhuja kulkeutuu pihapiirien liepeille ravinnon perässä, koska luonnosta löytyy talven jälkeen niukasti sopivaa syömistä. Karhujen kesyyntymistä voivat lisätä myös riistakameroille tuodut haaskat.

luonto
Karhu metsämaisemassa.
Pentti Kallinen

Karhujen kesyyntymisongelmaa voi ehkäistä sillä, ettei karhuja houkuttelevaa ravintoa aseteta missään tarjolle. Niin kesämökeillä kuin vakituisen asutuksen alueilla jätteiden käsittelystä on huolehdittava siten, ettei karhulle ole tarjolla edes houkuttelevia hajuja.

Erityisesti nuoret karhut etsivät helppoa ravintoa jopa pihapiireistä, Riistakeskus kertoo. Myös aikuiset karhut voivat tulla asutuksen lähelle, jos ne ovat aiemmin onnistuneet ruuanhakureissuillaan.

Karhut ovat harvoin aggressiivisia ihmiselle

Normaalisti karhu on hiljainen ja huomaamaton hämärän kulkija, joka erinomaisten aistiensa turvin väistää ihmistä. Siksi karhua ei yleensä havaita.

Riistakeskuksen mukaan karhujen vierailut asutuksen tuntumassa ovat yleisiä karhukannan tiheimmillä alueilla Itä- ja Keski-Suomessa. Esimerkiksi Etelä-Savossa karhuja on jouduttu häätämään roskakoreilta ja muualta asutuksen läheltä kymmeniä kertoja, Riistakeskuksen riistapäällikkö Petri Vartiainen Etelä-Savosta kertoo.

Karhuhavainnot asutuksen lähellä ovat kuitenkin yleistyneet muuallakin Suomessa, Riistakeskus kertoo.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen viimeisimmän arvion mukaan Suomessa elää runsaat 1300 karhua.

"Riistakamerat eivät ole suositeltavia"

Riistamerat ja niillä otetut karhukuvat ovat yleistyneet. Usein karhu on houkuteltu riistakameralle pienen haaskan avulla.

- Viime vuosina maanomistajat ovat löytäneet riistakameroita mailtaan ja nostaneet asiasta keskustelua. Aina kameran asettajalla ei ole ollut maanomistajan lupaa. Tiedossa on ainakin Etelä-Suomesta tällaisia tapauksia, kertoo riistapäällikkö Petri Vartiainen Etelä-Savosta.

Riistakamerasta on aina tehtävä ilmoitus paikalliselle eläinlääkärille. Mikäli riistakameraa pidetään ammatin harjoittamiseksi, on haaskaa varten haettava myös erillinen lupa.

Karhujen katselun ja kuvauksen takia lähinnä itärajan läheiseen Suomeen on perustettu ruokintapaikkoja, joissa saattaa illan ja yön aikana vierailla lukuisia karhuja.

Pienimuotoisten karhunhoukutuspaikkojen perustaminen on alkanut kiinnostaa myös muualla Suomessa, kertoo Suomen riistakeskus.

Riistakeskuksen mukaan on aina syytä muistaa, että myös pienillä haaskoilla karhua totutetaan ihmishajuihin. Siksi riistakameroiden ja syöttien asettaminen ei ole suositeltavaa.