1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Etelän hedelmät voi kasvattaa omassa pihassa

Hyötykasvien kasvattaminen on yleistymässä jälleen. Kylmässä pohjolassa alkaa olla mahdollisuuksiakin hämmästyttävän paljon. Viinirypäleet, päärynät, persikat ja Goji-marjat voi kasvattaa myös itse.

Kotimaan uutiset
päärynäpuun taimia
Elina Jokela / Yle

Sotien jälkeen pihamailla kasvatettiin lähes pelkästään hyötykasveja eli syötäviä kasveja. Sen jälkeen on ollut pitkä välikausi, kun kaupasta tuotteet on saanut helpommalla. Nyt kasvattaminen alkaa jälleen kiinnostaa. Oma lukunsa ovat tietysti kasviharrastajat, mutta myös tavallisiin kotipihoihin halutaan yhä enemmän hyötykasveja.

Taustalla on erityisesti se, että pohjolan pakkasissa pärjääviä lajikkeita on jalostettu yhä enemmän. Vihermyymälöiden lista syötävistä marjoista ja hedelmistä on ällistyttävän pitkä. Löytyy päärynää, persikkaa, viiniköynnöstä, luumua, Goji-marjaa jne.

- Esimerkiksi viiniköynnösten kasvattaminen on yleistynyt viime vuosina voimakkaasti, koska on tullut uusia kestäviä lajikkeita, toteaa hortonomi Mikko Järvenpää Lakeuden vihertaimistolta.

Hyötyä, helppoutta ja näyttävyyttä

Hyötykasveja halutaan, mutta samalla kasvien pitäisi olla helppohoitoisia ja näyttäviä.

- Ja kun pihat ovat melko pieniä, niin hankitaan eräänlaisia maistiais-kasveja, jotka toimivat samalla myös koristeina, kertoo Järvenpää.

Esimerkkejä voivat olla vaikkapa uusi punaherukkalajike Punahilkka, jossa on vaaleanpunainen kukka ja makea, vähähappoinen, pisaramainen marja. Tai vaikka pensasmustikkalajike, jossa on vaaleanpunainen marja. Hyöty- ja koristekasvin yhdistelmä on myös sirotuomipihlajan Ballerina-lajike.

- Siinä on kauniit kukat ja hyvät syötävät marjat, kertoo Järvenpää.

Nykyihminen haluaa siis kaiken kerralla. Syötävät marjat, näyttävät kukat, helppohoitoisuuden ja kaiken lisäksi vielä valmista nopeasti.

- Ihmiset ostavat suhteellisen kookkaita taimia, että saavat heti valmista pihaan ja näyttävää istutusta, lisää Järvenpää.

Lue seuraavaksi