Terrakotta-sotureiden matkaa Kiinasta Tampereelle voi seurata Twitterissä

Tampereen museokeskus Vapriikin kaksi työntekijää lähtee valvomaan tulevan suurnäyttelyn esineiden pakkausta Kiinaan. Näyttelypäällikkö palaa takaisin Suomeen luonnollisen kokoisen savihevosen kanssa Amsterdamin kautta, koska hevonen ei mahdu Pekingistä Helsinkiin lentävään koneeseen.

kulttuuri
Kiinan terrakotta-armeijan hevos- ja vaunupatsas
Museum of the First Emperor's Terracotta Army

Kaksi Tampereen museokeskus Vapriikin työntekijää on lähdössä Kiinaan hakemaan tulevan Terrakotta-armeija-näyttelyn esineitä Tampereelle.

Vapriikin työntekijät valvovat paikan päällä lauantaina alkavaa pakkausurakkaa. He myös matkustavat esineiden kanssa Kiinasta Tampereelle tämän kuun loppupuolella.

Terrakotta-armeija ja Kiinan keisarien aarteet -näyttely avautuu Vapriikissa 14. kesäkuuta.

- Tästä tulee oikea road movie, sanoi Vapriikin näyttelypäällikkö Marjo-Riitta Saloniemi tiistaina juuri ennen matkan alkua.

Matkalaiset aikovat kertoa poikkeuksellisesta retkestään päivittäin Twitterissä tunnistein #Vapriikki ja #Kiina.

Yli tuhat kilometriä rekalla

Näyttelyn esineet tulevat Xi'anista, joka on Kiinan ensimmäisen keisarin ensimmäinen pääkaupunki. Saloniemen mukaan esineitä kuljetetaan ensin Kiinassa rekalla yli tuhat kilometriä ja sen jälkeen parilla lentokoneella.

Pekingistä esineet matkaavat Finnairin koneella Helsinkiin.

Saloniemi matkustaa kuitenkin Pekingistä Amsterdamin kautta, koska yksi luonnolisen kokoinen savihevonen ei mahdu Pekingistä Helsinkiin lentävään Finnairin koneeseen.

Esimerkiksi terrakotta-sotilaat mahtuvat Finnairin koneen ruumaan makuullaan.

Maailman kahdeksas ihme

Näyttelyssä on esillä vuonna 1974 löytynyt terrakotta-armeija, joka vartioi Kiinan ensimmäisen keisarin valtavaa hautakokonaisuutta. Kaivannoissa on arvioitu olevan sotilaita ja hevosia jopa 9 000.

Terrakotta-armeijaa kutsutaan maailman kahdeksanneksi ihmeeksi, ja se kuuluu Unescon maailmanperintölistalle.

Lisäksi Vapriikissa voi ihastella muita hautalöytöjä ja keisarien aarteita Qin- ja Han-dynastioiden ajalta, esimerkiksi kallisarvoisia jade-, kulta- ja pronssiesineitä.