1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Törkeiden rikosten valmistelu kriminalisoidaan

Muun muassa murhan, panttivangin ottamisen ja törkeän ryöstön suunnittelu muuttuu rangaistavaksi. Tarve rikoksen valmistelun kriminalisoinnista on noussut esille koulusurmien ja rahankuljetusautojen ryöstöjen yhteydessä.

Eräiden törkeiden rikosten suunnittelu kriminalisoidaan. Jatkossa tapon, murhan, surman, törkeän pahoinpitelyn, panttivangin ottamisen ja törkeän ryöstön valmistelusta seuraa rangaistus.

Näitä rikoksia pidetään erityisen vakavina, sillä ne kohdistuvat henkeen, terveyteen tai vapauteen. Eduskunnan lakivaliokunta antoi rangaistavuudesta tiistaina yksimielisen mietinnön. 

Rikosten valmistelun kriminalisointi on kirjattu hallitusohjelmaan, kertoo lakivaliokunnan valiokuntaneuvos Marja Tuokila. Valmistelun rankaisemattomuus on koettu ongelmaksi tiettyjen vakavien tapausten kohdalla.

- Käytännössä nämä tapaukset ovat olleet muun muassa rahankuljetusautojen ryöstöjä ja koulusurmia, Tuokila sanoo.

Valmistelu riippuu rikoksesta

Mikä sitten määritellään rikoksen valmisteluksi? Tuokilan mukaan se on määritelty jokaisen rikoksen kohdalla erikseen.

- Olemme käyneet läpi kaikki rikostyypit ja niiden tyypilliset tekotavat. Niiden pohjilta on tehty tarkat rikostunnusmerkit.

Esimerkiksi surman tai murhan valmistelusta voi olla kyse silloin, kun tekijä pitää hallussa asetta tai muuta välinettä käyttääkseen sitä rikoksen tekemiseen, Tuokila kertoo. Panttivangin ottamisen valmistelusta on puolestaan kyse silloin, kun tekijä on varannut tilan, jonne hän aikoo panttivangin sijoittaa.

Tähän asti rikosten valmistelua ovat Suomessa rajoittaneet vain kansainväliset sopimukset. Niiden perusteella esimerkiksi huumausainerikoksen ja terrorismin valmistelu on rangaistavaa.