1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Merimetsojen hävittämisestä voi tulla helpompaa

Rauhoitetun merimetson vähentämiseksi haluttaisiin joustavampaa poikkeuslupakäsittelyä. Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus aikoo parin vuoden aikana kartoittaa merimetsojen tarkan määrän Merenkurkussa ja Selkämeren pohjoisosissa.

Merimetso syö kalaa. Sen pääravintoa ovat tutkimusten mukaan Suomessa särki, kiiski ja ahven. Kuva: Risto Degerman

Merenkurkun ja pohjoisen Selkämeren merimetsokannat kartoitetaan kaksivuotisen hankkeen aikana. Viime vuosina voimakkaasti lisääntynyt pesintä on aiheuttanut vahinkoa ammattikalastukselle ja kuumentanut tunteita saaristossa. Laji on kuitenkin rauhoitettu ja poikkeuslupia on ollut vaikea myöntää kattavan tiedon puuttumisen takia.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan Merenkurkussa ja Selkämeren pohjoisosissa elää noin 1000 merimetsoparia.

- Joidenkin selvityksien mukaan merimetson saalistuksella saattaa olla alueellisia vaikutuksia esimerkiksi kalakantoihin. Toiset selvitykset taas eivät osoita yhtä suurta syysuhdetta, todetaan Ely-keskuksessa.

Kun tarkka tieto puuttuu, esimerkiksi poikkeuslupia merimetson hävittämiseksi on vaikea myöntää. Merimetso on luonnonsuojelulain mukaan rauhoitettu ympäri vuoden. Ely-keskus voi kuitenkin hakemuksesta myöntää luvan poiketa rauhoitussäännöistä, jos kyseessä on vakavien ja osoitettavissa olevien vahinkojen estäminen.

Merimetso on tulokas- tai paluulajina kokenut suurta vastarintaa Suomessa. Laji oli vähällä kuolla sukupuuttoon, mutta suojelulla sen kanta on onnistuttu säilyttämään. Viime vuosina se on lisääntynyt voimakkaasti ja pesii tällä hetkellä jo lähes koko rannikon alueella. Se aiheuttaa muun muassa runsaita paikallisia haittoja pesintäsaarilleen, sillä se elää isoissa yhdyskunnissa, joka jättää jälkeensä runsaasti ulostetta ja aiheuttaa puukuolemia.