Helvetin Enkeleiden järjestäytyneisyydestä kiistellään oikeudessa

Tiistaina Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa alkaneessa Helvetin Enkeleiden oikeudenkäynnissä puolustus ja syyttäjä ovat napit vastakkain siitä, onko moottoripyöräjengin toiminta järjestäytynyttä vai ei. Puolustus katsoo, että jokaisen syytetyn syyllisyys tai syyttömyys pitäisi ryhmän sijasta todeta erikseen. Oikeudenkäyntiin on varattu viisi päivää.

Kotimaa
Helvetin Enkelit MC Carelia
Yle

Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa Lappeenrannassa alkoi tänään Helvetin Enkeleiden Lappeenrannan moottoripyöräkerhoon liittyvien syytteiden käsitteleminen. Keskeinen asia johon oikeus joutuu ottamaan kantaa, on se onko syytettyjen toiminnassa kysymys järjestäytyneestä rikollisuudesta

Puolustusasianaja Matti Nurmela kertoo, että puolustus aikoo kiistää täysin, että rikoksia olisi tehty ryhmässä.

- Tässä näyttäisi siltä, että ei niinkään kiinnitetä yksittäisten henkilöiden tekemisiin huomiota ja esitetä näyttöä jokaisen vastaajan osalta itsenäisesti, vaan pelkkä ryhmän jäsenyys riittäisi liittämään jäsenen johonkin rikokseen mukaan, mikä tietysti ei ole Suomen oikeusjärjestyksen mukaista. Kaikki syytteet pitäisi kunkin vastaajan osalta näyttää toteen, sanoo Nurmela.

Kymmentä kerhon toimintaan osallistunutta henkilöä syytetään laajasta rikosvyyhdistä. Käsittely alkoi tänään Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa alkoholirikoksesta ja veropetoksesta. Kerhon jäsenten epäillään tuoneen maahan alkoholia ja myyneen sitä kerhotiloissa.

Nämä yksittäiset rikoksethan eivät ole erityisen suuria, vaan nyt käsitellään nimenomaan järjestäytyneisyyttä.

Mika Lopmeri

Poliisi on tehnyt viime vuosina useita kotietsintöjä kansainvälisen Helvetin Enkelit -moottopyöräjengin Lappeenrannan jäsenkerhon MC Karelian tiloihin Lappeenrannan Karhuvuoressa. Kotietsinnöissä on löytynyt huumeita, aseita ja alkoholia. Syyttäjän kannalta pääpaino jutussa on kuitenkin todistaa, että kyse on järjestäytyneestä rikollisuudesta.

- Nämä yksittäiset rikoksethan eivät ole erityisen suuria, vaan nyt käsitellään nimenomaan järjestäytyneisyyttä, sanoo kihlakunnansyyttäjä Mika Lopmeri.

Syyttäjä pyrkiikin kytkemään MC Karelian toiminnan Helvetin Enkeleiden laajempaan toimintaan Suomessa ja kansainvälisesti ja näin järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Järjestäytyneisyyden kohdat pitää täyttyä

- Ryhmän koko ja sen organisoituminen, onko ryhmällä johtajaa ja millainen on ryhmän roolitus ja käskyvaltasuhteet. Muun muassa nämä seikat vaikuttavat ennen kuin voidaan puhua järjestäytyneestä ryhmästä, sanoo Etelä-Karjalan poliisilaitoksen rikoskomisario Antti Vilkko.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus punnitseekin nyt, ovatko Lappeenrannan Helvetin Enkelit järjestäytynyt rikollisryhmä, vai onko kyseessä yksittäisten henkilöiden teot.

- Kun rikoksia tehdään koko porukan hyödyksi ja ryhmä hankkii toimeentulonsa rikoksia tekemällä niin, että ryhmän kaikki jäsenet nauttivat saaduista eduista, niin silloin myös kaikki ovat osana rikoksessa. Nyt sitten testataan, mitä oikeuslaitos on tästä mieltä, Vilkko jatkaa.