1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

USA:n asevoimissa yhä enemmän seksuaalirikoksia

Viralliset ilmoitukset ovat lisääntyneet kuusi prosenttia, nimettömät vielä paljon enemmän. Näiden lukujen perusteella yhdysvaltalaisen naissotilaan yleisin vihollinen on oman maan sotilastoveri.

Ulkomaat
Lentotukialus USS George Washingtonin kannella helikoptereita ja hävittäjiä.
Song Kyung-Seok / EPA

Yhdysvaltain puolustusministeriön tuoreen raportin mukaan Yhdysvaltain asevoimissa tehdään yhä enemmän seksuaalirikoksia. Viime vuonna ilmoitettiin yli 3 350 seksuaalirikosta eli kuusi prosenttia enemmän kuin toissa vuonna.

Vielä suurempi oli kasvu nimettöminä tehdyissä ilmoituksissa: niiden määrä nousi 19 000:sta 26 000:een, kertovat ennakkotiedot raportista, joka esitellään Yhdysvaltain kongressille keskiviikkona.

Entinen puolustusministeri Leon Panetta on arvioinut, että nimettöminä tehtyjen ilmoitusten määrä kertoo todellisesta tilanteesta. Uhrit jättävät usein virallisen ilmoituksen tekemättä, koska ilmoituksiin ei reagoida riittävän nopeasti tai ollenkaan, mistä kongressi on toistuvasti kovistellut asevoimia.

Seksirikosten kitkijä kävi itse kiinni naiseen

Huhtikuussa puolustusministeriö julkaisi raportin, jossa noin viidesosa asevoimissa palvelevista naisista sanoi kokeneensa seksuaalista häirintää vuoden 2011 aikana. Pahin tilanne oli merijalkaväessä, jossa häirittyjen osuus oli miltei kolmannes.

Miehiäkin häiritään, mutta 95 prosenttia uhreista on naisia. Asiantuntijoiden mukaan yhdysvaltalainen naissotilas joutuukin paljon todennäköisemmin sotilastoverinsa hyökkäyksen kohteeksi kuin kuolee vihollistulesta.

Maanantaina tuli julki, että upseeri, joka oli vastuussa seksuaalisen häirinnän kitkemisestä ilmavoimista, on itse epäiltynä seksirikoksesta. Everstiluutnantti Jeff Krusinski on erotettu tehtävästään tutkinnan ajaksi. Hänen epäillään käyneen viime viikonloppuna naisen kimppuun parkkipaikalla lähellä palveluspaikkaansa.

Lähteet: AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi