Käsintehty ruislimppu maistuu suomalaiselle

Perinteinen käsintehty ruislimppu voi olla hyvä bisnes. Esimerkkinä on nurmeslainen Porokylän leipomo, joka parhaillaan kaksinkertaistaa tilojaan. Leipomo myy noin kolme miljoonaa ruislimppua vuodessa ja uskoo määrän kasvavan edelleen.

Kotimaa
Käsintehtyjen ruislimppujen paistamista arinauunissa.
Käsintehtyjen ruislimppujen paistamista arinauunissa.Daniel Rodriguez / Yle

Leipomoalalla toimiminen vaatii tarkkaa silmää, sillä ala on tiukasti kilpailtu ja ihmisten mieltymykset muuttuvat. Yksi tuote tuntuu kuitenkin pitävän pintansa - perinteinen käsintehty ruislimppu itäsuomalaiseen tyyliin. Vaikka raha olisi kuluttajalla vähissä, on perusleipä hinnaltaan verrattain edullista.

- Meillä ruisleipä on päätuote. Se on hyvä taantuman tasaaja, sanoo Porokylän Leipomon toimitusjohtaja Timo Väänänen Nurmeksesta Pohjois-Karjalasta.

Käsintehtyä ruisleipää lähtee leipomosta ympäri Suomen kolme miljoonaa limppua vuodessa. Yritys uskoo määrän kasvavan lähivuosina, koska nytkin kysyntä on hetkittäin tarjontaa suurempaa. Ketteryys vaikuttaa olevan valttikortti leipäalalla. Porokylän Leipomossa ei paljon pikkupomoja pörrää palaveeraamassa ja jahkailemassa loputtomiin päätösten kanssa.

Ruisleipä on hyvä taantuman tasaaja.

Timo Väänänen

- Meillä on hyvin joustava ja ohut organisaatio. Meillä on oikeastaan kaikki näpit taikinassa ja ollaan hyvin välitön talo. Pyritään jopa ihan muutamassa viikossa vastaamaan uusien tuotteiden tuomiin haasteisiin, toteaa toimitusjohtaja Timo Väänänen

Lieksan tuotantolaitos suurennuslasin alla

Muodista mennyt karppausinto herättää nyt leipomossa lähinnä hymähtelyä, vaikka mukaan lähdettiinkin etunenässä Suomessa.

- Kyllähän se vähän odotettavissa oli, että se buumi on lyhytaikainen. Ruisleivän syöminen ei lopu koskaan. En koskaan ole pelännyt ruisleivän puolesta, vakuuttaa pakkaamotyöntekijä Reijo Kortelainen.

Leipomo luottaa niin ruislimppuunsa, että tuotantotiloja kaksinkertaistetaan parhaillaan. Kolikolla on kuitenkin toinen puoli, sillä Porokylän Leipomo tarkastelee Nurmeksen rinnalla toimivaa Lieksan tuotantolaitosta. Lieksassa on tätä nykyä 15 vakinaista työntekijää ja Nurmeksessa 50.

- Tässä vaiheessa muutama henkilö siirtyy Lieksasta Nurmekseen. Lieksassa jatketaan tekemistä toistaiseksi, ja tulevaisuus näyttää, miten paljon siellä tehdään tavaraa. Tässä vaiheessa on vaikea sanoa, sanoo toimitusjohtaja Timo Väänänen.