1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. polkupyörät

Vuokrapyörälläkin kaupunki tutuksi

Varsinkin satunnaiselle kulkijalle ja turistille polkupyörän vuokraaminen on hyvä vaihtoehto kaupunkiin tutustumiselle. Vuokrapyörän saa käyttöönsä määräajaksi jo muutamalla eurolla.

polkupyörät
Polkupyörällä kaupunkiin voi tutustua autoa paremmin
Risto Degerman / Yle

Oulussa kokeiltiin takavuosina jopa ilmaisia lainapyöriä. Yhteisvastuullisuus pyöräilyimagostaan ylpeässä Oulussa osoittautui kuitenkin sen verran vaativaksi haasteeksi, että kokeilu karahti sillä erää kiville.

Polkupyörien vuokraaminen tapahtuukin Suomessa pääosin samaan tapaan kuin muidenkin vapaa-ajan välineiden vuokraus: määräaikaisella sopimuksella, joka kestää tunnista muutamaan päivää.

Lyhyt sesonki

Jo useiden vuosien ajan polkupyöriä vuokranneen pyöräliike Pyörä Suvalan varatoimitusjohtaja Veikko Suvala kertoo, että vuokrapyörien sesonki ajoittuu kesään, vaikka peruspyöräilijä kiitääkin Oulussa tunnetusti pyörällään myös läpi talven tuiskujen.

- Vuokraus alkaa tässä toukokuun puolessa välissä ja jatkuu tuonne elokuun loppuun saakka, kertoo Veikko Suvala.

Samanlaiset kokemukset on myös kaupungin toisella isolla pyörävuokraajalla Nallikarin leirintäalueella, jonka kahvilasta polkupyöriä voi vuokrata.

- Tässä loppukevään aikana pyöriä vuokraavat esimerkiksi koululaisryhmät, mutta kyllä se sesonki on tuossa lomakuukausien aikana, sanoo Nallikarin kahvilayrittäjä Kalle Komulainen.

Polkupyörän vuokraajista pääosa on ulkomaisia turisteja. Heistä innokkaimpia ovat Oulussa norjalaiset, joiden kesäkohteena Nallikari on ollut jo vuosien ajan. Näiden lisäksi pyörän selästä voi kesäisessä Oulussa kuitenkin tavata niin kauko- ja lähi-idän asukkaita kuin venäläisiäkin.

Eri vaihtoehtoja

Pyörän vuokraajille tarjolla on erilaisia vaihtoehtoja. Pyörä Suvalassa vuokraajille on tarjolla tavallisten peruspyörien lisäksi myös vaihdepyöriä, mutta varsinaisia maasto- ja maantieajoon tarkoitettuja pyöriä ei vuokralla pidetä.

Nallikarissa vuokrattavat pyörät ovat peruspyöriä, joiden lisäksi tarjolla on myös polkuautoja ja maaten ohjattavia easyrollereita.

Lue seuraavaksi