1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkimus: Pienet dinosaurukset olivatkin ehkä jättiläisiä yleisempiä

Monia pieniä dinosauruksia voi löytyä kunhan tutkijat ryhtymään käymään läpi kentältä keräämiään pieniä luita, uskovat tutkijat. He viittaavat siihen, että nykyisinkin pienet eläimet ovat suuria yleisempiä.

Ulkomaat
Allosaurus näyttelyhalli Grand Palaisissa Pariisissa.
Ian Langsdon / EPA

Pohjois-Amerikassa tehdyt uudet fossiililöydöt näyttäisivät viittaavan siihen, että pienet dinosaurukset olivatkin luultua yleisempiä esihistoriallisena aikana.

Nature Communications -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa esitetään teoria, jonka mukaan maan päällä saattoi astella mesotsooisella maailmankaudella 250-65 miljoonaa vuotta sitten runsaasti kaiken kokoisia dinosauruksia, sekä pieniä että suuria.

Vanhat fossiililöydöt ovat luoneet mielikuvan, jonka mukaan suuret dinosaurukset olisivat hallinneet tuon ajan maailmaa. Tutkijat kysyvät, johtuuko mielikuvamme siitä, että ne olivat yleisempiä vai siitä, että niiden jäännökset ovat säilyneet paremmin.

Jälkimmäiseen vaihtoehtoon viittaavat Kanadassa Milk River Foundationissa tehdyt löydöt.

Acrotholus audeti -nimen saaneet dinosaurukset olivat 1,8 metriä pitkiä ja painoivat noin 40 kiloa. Tutkiessaan Acrotholuksen paikkaa sukupuussa tutkijat päättelivät, että pieniä dinosauruksia on vielä löytymättä pachysephalosaurusten ja muiden pienten dinosaurusten sukupuissa.

Tutkimuksen kirjoittajiin kuuluvan David Evansin mukaan dinosaurusten aikaa tutkittaessa on helppo kiinnittää huomio suuriin eläimiin. Alati kasvava todistusaineisto puhuu kuitenkin sen puolesta, että tuon ajan maisemassa liikkui myös paljon pieniä dinosauruksia, hän sanoo.

Tutkijat viittaavat siihen, että myös nykyisin pienet eläimet ovat suuria yleisempiä.

Suurten dinosaurusten luut ovat saattaneet säilyä paremmin kuin pienten. Pienet ovat saattaneet joutua isompien eläinten suihin tai niiden luut ovat voineet rapautuneet aikojen kuluessa.

Monia Acrotholusin kaltaisia pieniä dinosauruksia voi löytyä kunhan tutkijat ryhtymään käymään läpi kentältä keräämiään pieniä luita, veikkaa Michael Ryan Clevelandin luonnonhistoriallisesta museosta.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi