Vasemmisto ei kasvattaisi puolustusrahoja

Eduskunnan selontekokeskustelussa väiteltiin rahasta, liittoutumattomuudesta ja massa-armeijan tarpeellisuudesta.

politiikka

Ulkoasianvaliokunnan mietintö puolustus- ja turvallisuuspolitiikasta oli yksimielinen. Selontekokeskustelussa eduskunnan suuressa salissa yksimielisyydestä ei ollut juuri mitään jäljellä.

Ryhmät olivat eri linjoilla armeijan rahantarpeesta. Sosiaalidemokraatit ja vasemmistoliitto eivät ole valmiita antamaan puolustusvoimille armeijan toivomia määrärahoja. Sosiaalidemokraattien mielestä lakisääteiset tehtävät pitää pystyä toteuttamaan, mutta rahat ovat tiukassa.

- On todettava, että valtiontaloutta vaivaa krooninen alijäämä ja myös puolustusmenoja joudutaan sopeuttamaan tiukkoihin raameihin, Ilkka Kantola (sd.) sanoi ryhmäpuheenvuorossa.

Vasemmistoliitto haluaisi kääntää puolustuksen kokonaan toiseen asentoon. Ryhmäpuheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) kertoi uhkakuvien vanhentuneen.

- Itärajan takaa ei ole vyörymässä Suomeen punatähtisiä armeijoita eikä myöskään pelättyjä kymmentuhantisia susilaumoja, Lapintie maalaili.

Vasemmistoliiton Lapintie suututti kommenteillaan perussuomalasten puheenjohtajan Timo Soinin, joka ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajana oli saanut kaikki puolueet yksimielisen mietinnön allekirjoittajiksi.

- Vanhanaikainen ajattelu rajojen vartioinnin ja suojelun merkityksestä on väistymässä muualta kuin perussuomalaisten ja muun äärioikeiston kaivamista talvisodan poteroista, Lapintie sanoi.

- Missä on yksimielinen lausunto nyt, Soini huusi väliin.

Vihreää valoa Ruotsi-yhteistyölle

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps.) sanoi valiokunnan toivovan, että hallitus arvioisi, voitaisiinko puolustuksesta sopia Ruotsin kanssa. RKP ehdotti ryhmäpuheenvuorossaan suoraan puolustussopimuksen tekemistä Ruotsin kanssa.

Keskusta puhui liittoutumattomuuden puolesta.

- Julkisuudessa on jo ehditty tulkita, että Suomen linja suhteessa Natoon olisi muuttunut. Tulkinta on väärä, Aila Paloniemi (kesk.) julisti.

Kokoomus kannattaa Nato-jäsenyyttä, vaikka se olekaan hallituksen ohjelmassa.

- Kokoomuksen eduskuntaryhmän mielestä Nato-jäsenyyt mahdollistaisi Suomen tehokkaamman toiminnan YK:n tavoitteiden ja periaatteiden mukaisesti ja vahvistaisi omaa puolustuskykyämme, Pertti Salolainen (kok.) sanoi ryhmäpuheenvuorossa.

Hallituspuolueiden keskinäinen erimielisyys hämmästytti perussuomalaisten Soinia.

- Pääministeri Katainen - te olette kyllä lähtenyt - kyllä teillä on porukka. Ei muuta voi sanoa.