Donovan nappasi Tikanmäen orkesterin kiertuebändikseen

Kun säveltäjä-muusikko Anssi Tikanmäki alle 10-vuotiaana sai ensimmäisen akustisen kitaransa, Donovanin Colours oli se biisi, jolla soittamisen opettelu alkoi. Nyt viisi vuosikymmentä myöhemmin Tikanmäki orkestereineen soittaa Donovanin kiertuebändinä.

Eljas Tikanmäki, Juuso Nordlund, Anssi Tikanmäki, Donovan ja Eemil Tikanmäki samalla lavalla. Kuva: Maarit Tikanmäki

Alun perin skotlantilainen laulaja-lauluntekijä Donovan tehtaili kansainvälisiä hittejä erityisesti 1960-luvun folk- ja hippikaudella. Suomalaisnuoriso kuunteli Radio Luxemburgin kautta Colours tai _Catch the Wind _-biisejä.

- Olin ehkä noin 9-vuotias, kun sain kovasti toivomani akustisen kitaran joululahjaksi. Kotona Haapajärvellä nauhoitimme veljeni kanssa Donovanin Colours-biisin varmaankin Radio Luxemburgin lähetyksestä kelanauhurille. Colours oli ensimmäinen kappale, jonka opettelin soittamaan, muistelee Anssi Tikanmäki.

- Kerroin tästä Donovanille viime kesänä Turun-keikalla, ja ei siinä muuta voinut hänkään kuin nyökytellä, että elämä voi olla ihmeellistä. Nyt me sitten viiden vuosikymmenen jälkeen soitamme samalla lavalla. Joten kannatti aikanaan opetella se Colours, naurahtaa Tikanmäki.

Yhteistyö alkoi viime kesänä Turussa

Anssi Tikanmäen orkesteri kutsuttiin Donovanin säestäjäksi parin viikon varoitusajalla viime kesänä Turun Linnan Juhlat -festivaalille. Yhteistyö sai alkunsa ilmeisen hyvin sujuneen keikan jälkimainingeissa.

Keikan jälkeen Donovan tuli takahuoneeseen ja kysyi, että mitäs te kaverit teette ensi kesänä?

Anssi Tikanmäki

- Keikan jälkeen Donovan tuli takahuoneeseen ja kysyi, mitäs te kaverit teette ensi kesänä. Nyt ollaan sitten lähdössä kiertueelle, kertoo muusikko-säveltäjä Anssi Tikanmäki.

Toukokuussa Anssi Tikanmäki, Juuso Nordlund sekä Eemil ja Eljas Tikanmäki säestävät Donovania Madridissa, Bilbaossa ja Santiago de Compostellassa. Kesäkuussa he esiintyvät Belgradissa.

Folkin pioneerityöstä psykedeelisen rockin syövereihin

Glasgow'ssa 10.5.1946 syntynyt Donovan Philips Leitch nousi 60-luvulla yhdeksi Britannian suosituimmista artisteista. Yhteistyö musiikkituottaja Mickie Mostin kanssa laajensi suosiota myös Yhdysvaltoihin. 60-luvun lopulla listahittejä oli useita molemmin puolin Atlantia.

- Onhan Donovanin ura mielettömän pitkä, legendaarinen, mielenkiintoinen ja myös monipuolinen. 18-vuotiaana hänellä oli ensimmäinen listahitti ja parikymppisenä hän jo muutti musiikintekotyyliään, ei tyytynyt folkiin, vaan meni eteenpäin, pohtii Anssi Tikanmäki.

Uusille urille suunnannut albumiSunshine Supermanjulkaistiin vuonna 1966.

Onhan Donovanin ura mielettömän pitkä, legendaarinen, mielenkiintoinen ja myös monipuolinen.

Anssi Tikanmäki

- Voi sanoa, että hän oli ihan selkeästi edelläkävijä näissä psykedelia-asioissa ja pop-rockin kehittymisessä, jopa heavyrockin kehittymisessä. 60-luvun lopun levytyssessioissa Donovanin taustabändinä olivat esimerkiksi Led Zeppelinistä Jimmy Page, John Paul Jones ja jopa Jon Bonham on soittanut rumpuja Hurdy Gurdy Man -kappaleeseen.

Donovania verrattiin julkisuudessa usein alkuaikoina Bob Dylaniin. Tikanmäen mukaan Dylan-mittatikkuna oleminen on saattanut merkitä Donovanille myös tietoista irtiottoa ja oman musiikillisen tyylin varhaisempaa selkeytymistä. Donovan on ollut läheisesti tekemisissä The Beatles -yhtyeen jäsenten kanssa.

- Donovan- ja Beatles-soittajat ystävystyivät jo varhain. Mulla on yksi konserttitaltiointi Wembleyn areenalta vuodelta -65, jossa he esiintyvät yhdessä. Ja Donovanhan oli mukana myös Beatlesin kuuluisalla Intian mietiskelyreissulla. Viime kesänä Donovan kertoi, että he pitävät edelleen yhteyttä Paul McCartneyn ja Ringo Starrin kanssa, kertoo Anssi Tikanmäki.

Jotain on tehty oikein

Pitkän uran tehnyt Donovan on tehnyt musiikkia ja esiintynyt kaikilla vuosikymmenillä 60-luvulta lähtien. Anssi Tikanmäen mukaan Donovan on edelleen varsin hyvässä soitto- ja lauluvireessä ja esiintyy juuri sen verran, kuin haluaa. Donovan viettää aikaansa Los Angelesin kodin lisäksi myös Mallorcalla ja Irlannissa.

Jotenkin on sellainen tunne, että nyt ollaan lähellä ydintä.

Anssi Tikanmäki

- Nyt alkavalla Espanjan kiertueella juhlistetaan Donovanin taannoista The Rock and Roll Hall of Fame -nimitystä. Onhan se hieno tunnustus pitkälle uralle, sanoo Anssi Tikanmäki.

- Välillä kun tätä yhteistyötä ajattelee, ei oikein ymmärrä, kuinka näin onnekkaasti onkaan päässyt tapahtumaan. Jotenkin on sellainen tunne, että nyt ollaan lähellä ydintä ja ehkä myös jotain on tehty oikein, pohtii Anssi Tikanmäki.

Donovanin ja Anssi Tikanmäen orkesterin ensimmäinen konsertti on 15.5. Teatro Larassa Madridissa.