Bruce tuli lähelle yleisöä Turussa

Fanin mukaan Bruce Springsteenin ensimmäisellä Turun keikalla koettiin monia poikkeuksellisia hetkiä. Maailmantähti oli otettu suomalaisfanien antamasta lahjasta.

Pomo surffasi Turkuhallissa yleisöaallolla. Kuva: Henri Kirkanen

Pomo teki ensimmäisellä Turun keikallaan tiettäväksi sen, minkä hänen faninsa tietävätkin: kannattaa olla ajoissa paikalla. Kellon ollessa hädin tuskin varttia yli iltaseitsemän, asteli Bruce Springsteen lavalle huikaten melko selvällä suomen kielellä "Moi Turku" ja hyvän illan toivotukset. Hän myös huudatti yleisöä kysyen, mitä kuuluu.

Suomalaisen faniyhteisön aktiivi Rane hymyilee, että juuri ennen keikan alkua lappuja lattiaan liimaava kaveri ei suinkaan teippaa niitä kuuluisia viime hetkellä päätettyjä biisilistoja, vaan kullekin maalle omat tervehdyksensä, onomatopoeettisesti kirjoitettuna Brucen suuhun. Mies on kuulemma kerran amerikankiertueellaan sotkenut paikalliset kaupungit, ja siitä lähtien oikea osoite on ollut joka keikalla kirjoitettuna lavantakaisten portaiden kylkeen vahinkojen välttämiseksi.

Bruce Springsteen otti Turkuhallissa paljon lähituntumaa yleisöönsä. Kuva: Henri Kirkanen

Yleisölehterit olivat vasta puolillaan keikan alkaessa, mutta täyttyivät pikaisesti musisoinnin kiirittyä Turkuhallin käytäville. Heti kättelyssä Springsteen teki selväksi, ettei aio säästellä itseään taiE Street Bandia, vaikka Artukaisten halli lieneekin pienimmästä päästä maailmantähden esiintymisareenoista.

Edessä oli liki kolmetuntinen jyystökimara, jossa laulut jatkuivat saumattomasti toisistaan, ja vain välillä seisahduttiin välispiikkeihin tai rauhallisempiin kappaleisiin.

Fanien kuvakirja teki vaikutuksen

Yleisönsä Pomo huomioi kiitettävästi. Alkuverryttelyn jälkeen lavan eteen pakkautuneilta tosifaneilta kertyi sylillinen kylttejä, joihin oli kirjattu biisitoiveita. Niitä Springsteen jäi arpomaan toviksi ohjenuoranaan se, että haluaa soittaa harvemmin kuultuja toiveita.

Lopulta jukeboksista kajahtivat _From Small Things _(Big Things One Day Come), Pink Cadillac ja Brilliant Disguise. Keikan lopulle hän säästi vielä toiveen Queen Of The Supermarket, vaikkei toivoja marketin kassaksi tunnustautunutkaan.

Takaan teille, että kun seuraava kappale on soinut 90 sekuntia, takapuolenne lähettää aivoillenne viestin 'nouse ylös'.

Bruce Springsteen

Aloitellessaan supermarketin kuningatarta soolona, akustinen kitara käsissään Bruce Springsteen epäili, ettei ehkä yllä sen korkeisiin nuotteihin ja joutuu ottamaan kappaleen uudestaan, alemmasta sävellajista. Useita keikkoja eri puolilla maailmaa nähnyt fani kertoo miehen epäröineen ennenkin samalla tavalla, mutta eri kappaleiden kanssa.

- Ehkä se on hänen tapansa osoittaa yleisölleen, että hänkin on tavallinen, haavoittuvainen ihminen, pohtii Rane.

Suomalainen, noin 500 jäsenen This Hard Land -faniyhteisö sai Turun keikalla Ranen mukaan Springsteeniltä huomionosoituksen, joita harvakseltaan maailmalla jaetaan.

Viime viikonloppuna suomalaisfanit luovuttivat miehelle kokoamansa kuvakirjan, ja Springsteen oli sitä selkeästi parin päivän luppoaikanaan Tukholmassa selaillut.

- Tässä kirjassa on juuri sitä, mitä haluan nähdä. Fanini kertovat, miksi he pitävät musiikistani, mitä kappaleeni heille merkitsevät. Omistan tämän lauluni teille, kiitteli Springsteen ennen This Hard Land -kappaleen käynnistymistä.

Sen perään olikin yleisön aika mylvähtää, kun Pomon huuliharppu vaikeroi pimeästä The River -klassikon alkutahdit, joita ei likikään joka keikalla kuulla. Listalta Suomessa on harvemmin kuultu myös She's The One ja _No Surrender. Because The Night _oli varmasti yksi odotetuimpia ikivihreitä. _Rising _sujui turkulaisilta jonkinlaisena yhteishoilauksena, mutta esimerkiksi tunnetuin iskusävelmä, Born In The USA jäi vielä säästöön - ehkä keskiviikolle.

Pyllyt penkistä vaikka väkisin

Pienehkön esiintymisareenan etuja ovat Ranen mukaan tempaukset, joita isommilla stadioneilla ei nähdä. Puoliväliin Turkuhallin tatamia oli rakennettu esiintymissilta, joka erotti tosifanit muista seisomapaikkalaisista. Ja Bruce ulkoilutti itseään ja bändiään ahkerasti catwalkilla; Ranen mukaan huomattavasti useammin kuin muualla on nähty.

Jo ensimmäisen puolituntisen jälkeen mies lähti kättelemään fanejaan _Hungry Heartin _soidessa. Hallin puolivälistä hän heittäytyi faniensa käsivarsien kannateltaviksi. Kuuliaiset fanit palauttivat tähden lavalle selkäuintina.

Jähmeähköä lehteriyleisöä Springsteen patisteli tanssimaan ollen muka huolissaan, ettei ole hoitanut hommaansa kunnolla.

- Takaan teille, että kun seuraava kappale on soinut 90 sekuntia, takapuolenne lähettää aivoillenne viestin 'nouse ylös', sauhusi Pomo ja toteutti uhkauksensa.

Springsteen nosti lavalle tämän nuorukaisen. Viime kesänä Olympiastadionilla hänen veljensä pääsi lavalle laulamaan.

Ranen mukaan Tukholmassa samaan tarvittiin vain 30 sekuntia, tosin eri kappaleella. Tuolloin sekuntikellokin käynnistyi tarkoitetulla tavalla, ja myös normiyleisö pomppasi jaloilleen juuri oikealla kellonlyömällä kertosäkeen alkaessa.

Kellon seisahtumisesta huolimatta Turkuhallissa nähtiin letkajenkkaa Pay Me My Money Down -rallin tahtiin. Springsteen nosti lavalle puolisen tusinaa fania ja lähti kiertämään näiden ja liki koko orkesterinsa kanssa hallin etuosaa.

Konsertin koskettavimpia hetkiä koettiin, kun Bruce nosti lavalle pikkupojan laulamaan kanssaan. Saatuaan mikrofonin kokonaan itselleen poika lauloikin Waitin' On A Sunny Dayn kertosäkeen lähes säestyksettä saaden kiitokseksi yleisön huutomyrskyn. Päästyään Springsteenin harteilta poika paljasti videokameralle paitansa, jonka rintamuksessa komeili kuva Pomosta ja kovin samannäköisestä pojasta duetoimassa.

- Hän on erään aktiivifanimme poika. Viime kesänä Olympiastadionilla hänen veljensä pääsi lavalle laulamaan. Springsteen poimii usein yleisöstä lapsen lavalle kanssaan, ja välillä se toimii, toisinaan taas ne eivät osaa lainkaan laulaa, valottaa Rane This Hard Land -faniyhteisöstä.

Kannattaa mennä ajoissa paikalle

Turkuhalli selvisi suhteellisen kunnialla maailmantähden ensivierailusta. Jonoja kertyi mennen tullen, mutta sisäänpääsyä keskiviikon konserttiin helpottanee tieto, että pääovista ei ole pakko mennä, vaan sivulta löytyy toinenkin sisäänkäynti.

Keikan päätyttyä taksi- ja bussijonot venahtivat luonnollisesti pitkiksi, mutta etenkin linja-autot purkivat poistuvaa yleisöä pikaiseen tahtiin kaupungille. Takseja sai odottaa pidempään. Oma pullonkaulansa on perusparannettavana oleva Suikkilantie, jonne autoliikenne helposti puuroutuu.

Myös äänentoisto jääkiekkopyhätössä puuroutuu etenkin alapäästään. Bassot möyryävät yhtenä kumisevana mattona, josta kylläkin E Street Bandin torviosasto nousee hyvin esille. Konstailemattomaan esiintymiseensä Springsteen ei tarvitse värivalojen ja muutaman videotaulun ohella enempiä teknisiä vempaimia.

Lavalle tanssimaan valikoitui tällä kertaa vaaleakutrinen Salla, joka hänkin on aktiivifani. Hän on ollut muun muassa kokoamassa Bruce Springsteenille luovutettua suomalaisfanien kuvakirjaa. Keikan jälkeen Salla ja muutama muu fani pääsi idolinsa kanssa juttusille takahuoneeseen.

- Keikassa oli monia sellaisia ennennäkemättömiä juttuja, että on vaikea keksiä, miten hän aikoo keskiviikkona ylittää tämän, summaa tiistai-illan annin Rane.

Hän kuitenkin myöntää auliisti, että viimekesäinen yli neljän tunnin maraton on yhä Bruce Springsteenin paras Suomen keikka.