Hoivamyytti murenee - nainen nujakoi ja lyö

Poliisin tietoon tullut naisten tekemä väkivalta on viime vuosina yleistynyt reippaasti. Naiset esimerkiksi nykyään riehuvat humalassa julkisilla paikoilla miesten tapaan. Tänään myös päivänvaloon nousee tapauksia, joista ennen vaiettiin.

Kotimaa
Nainen ja mies tappelevat.
Yle

Vaikka naisten osuus nujakoinnista on kasvussa, valtaosa Suomessa tehdyistä väkivaltarikoksista on edelleenkin miesten tekemiä. Poliisin tietoon tuli vuonna 2012 kaikkiaan 29 000 miesten tekemää pahoinpitelyä. Samaan aikaan naisten tekemiä vastaavia rötöksiä kirjattiin runsaat 6000.

Miehet siis johtavat tilastoa, mutta kasvu on suurta nimen omaan naisten osalta. Nousua on jopa kolmannes vuoden 2005 tilastoihin nähden, analysoi apulaispoliisipäällikkö Erkki Kerola Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren poliisilaitokselta.

- Naisten osalta nousu on kova. Miestenkin osalta lisäystä on, mutta ei ollenkaan niin rajua.

Virallinen syyte kasvattaa lukuja

Vuonna 2011 lakimuutos toi osan lievistä pahoinpitelyistä virallisen syytteen alaisiksi teoiksi. Kun aiemmin uhri saattoi päättää, että asia painetaan villaisella, nyt siihen ei ole mahdollisuutta. Näin lähisuhdeväkivalta kirjautuu tilastoihin yhä useammin. Tässä on yksi syy naisten väkivaltalukujen kasvuun.

- Aiemmin vaimonsa pahoinpitelemä mies saattoi sanoa perheväkivaltatilanteeseen tulleelle poliisille, ettei asiasta kannata nostaa meteliä. Nyt siihen ei ole tilaisuutta, vaikka mies niin tahtoisi. Järjestelmä pakottaa kirjaamaan asian virallisesti, selvittää Kerola.

Aiemmin vaimonsa pahoinpitelemä mies saattoi sanoa perheväkivaltatilanteeseen tulleelle poliisille, ettei asiasta kannata nostaa meteliä.

Ilmiö kertoo siitä, että aiemmin naisten väkivaltaisuus on jäänyt piiloon virallisilta tilastoilta. Kerola viittaa oikeuspoliittisiin tutkimuksiin, joiden mukaan noin puolet lähisuhdeväkivallasta on naisten tekemää. Vastaanottavassa päässä on siis ollut joko puoliso, lapsi tai oma vanhempi.

Humalaiset kissatappelut kasvussa

Viime vuosien uusi ilmiö on myös nuorten juopuneiden naisten riehuminen julkisilla paikoilla. Naisten niin sanotut päihtymyskiinniotot ovat olleet kasvussa.

Poliisiraportteihin ja -tiedotteisiin kirjataan paljon näitä sattumuksia: Naiset tappelivat puistossa. Humalainen nainen repi toista ravintolan edustalla. Poliisi otti kissatappelijat selviämään.

Apulaispoliisipäällikkö Erkki Kerola tulkitsee raporttien kertomaa siten, että juominen on miehistynyt.

- Naiset näkyvät omaksuneen miehisiä käyttäytymismalleja. Syyt taitavat olla pintaa syvemmällä, kasvatuksessa ja yhteiskunnallisessa kehityksessä.