Kirkkoherra haluaa yhteistyötä maallisen vallan kanssa

Tornion uudeksi kirkkoherraksi valittu Martti Puontila haluaa elvyttää kaupungin ja seurakunnan yhteistyön. Tärkeimmäksi tehtäväkseen hän nostaa ihmisten parissa toimimisen, vaikka hallinnolliset tehtävät kuuluvat olennaisesti työnkuvaan.

Kotimaa
Tornion kirkkoherra Martti Puontila
Jari Vesa / Yle

Selvällä äänten enemmistöllä Tornion kirkkoherraksi maanantaina valitulle Martti Puontilalle Tornion evankelis-luterilainen seurakunta on tuttu paikka, sillä hän työskenteli seurakunnassa parikymmentä vuotta ennen valintaansa Simon kirkkoherraksi vajaa vuosi sitten.

Yhteistyötä maallisen vallan kanssa

Tornion seurakunnan uusi kirkkoherra kaipaa tiiviimpää yhteistyötä kaupungin kanssa. Puontilan mukaan on valitettavaa, että seurakunnan ja kaupungin välinen yhteistyö on hiipunut vuosien saatossa.

Esimerkiksi perheasiainkeskus ja alkoholistien hoitokoti Suojapirtti lakkautettiin, ja myös lasten iltapäiväkerhotoimintaa leikattiin.

- Voisikohan vielä ainakin perheasiain neuvottelukeskusta tai sen tyyppistä toimintaa kaupungin kanssa viritellä, koska jos perheessä tai avioliitossa tulee kriisi, on kaikkien etu, että ihmiset saavat avun niin pian kuin mahdollista.

- Tämä on yksi kysymys, joka meidän täytyy miettiä, että onko se saatavissa, vai pitääkö siinä vielä jotain tehdä, Puontila tähdentää.

Virastokuva kauhistuttaa

Puontila ehti työskennellä Simon kirkkoherrana vain vajaan vuoden ennen kuin hän siirtyy samaan tehtävään Tornioon. Hän kertoo lähteneensä tavoittelemaan paikkaa vain, koska monet pyysivät häntä tehtävään.

- Työntekijöiltä, luottamushenkilöiltä ja seurakuntalaisilta tuli niin paljon pyyntöjä, että ilman niitä en varmasti olisi lähtenyt tähän. Toivon, että olen tämän luottamuksen arvoinen, Puontila kiittelee.

Vaikka kirkkoherran pesti tuo haltijalleen paljon hallinnollisia tehtäviä, pitää Puontila ihmisten kohtaamista kaikkein tärkeimpänä asiana.

- Kauhistun kuvaa, että olisin jossain virastossa hallinnoimassa ja tietokoneen äärellä. Haluan kirkkoherranakin toimia ihmisten parissa toimituksissa, jumalanpalveluksissa ja sielunhoidossa, Puontila painottaa.