Runoileva sääprofeetta ei lupaa hellekesää

Kiteeltä kotoisin oleva Toivo Levanko tunnetaan sääprofeettana. Ensi kesän sää on pääosin epävakaista, juhannuksen aikoihin on paras lomasää, sanoo Levanko. Sääprofeetta on julkaissut runokirjan, riimejä riittää rakkaudesta kesäkissaan. Yksi runo on omistettu Sauli Niinistölle.

luonto
Toivo Levanko.jpg
Tapio Laakkonen / Yle

Helsingin Kalliossa asuva Toivo Levanko kirjoitti runoja jo nuorena miehenä, mutta kirjoittamisharrastus jäi häneltä unholaan vuosikymmeniksi. Runosuoni puhkesi uudelleen kukkaan 2000-luvulla, tällä hetkellä Levanko on 75-vuotias. Nyt julkistussa runokirjassa on 83 runoa, niistä 20 on sävelletty lauluiksi. Levanko on tehnyt yhteistyötä helsinkiläisen muusikon Pekka Lumpeen kanssa, Lumme on säveltänyt ja laulanut levylle Toivo Levangon tekemiä runoja.

Toivoisin olevani väärässä, mutta ei tästä hellekesää näytä tulevan

Toivo Levanko

Ei tule hellekesää

Kotiseudullaan Kiteellä ja Pohjois-Karjalassa laajemminkin Levanko tunnetaan sääprofeettana. Ensi kesän sää on pääosin epävakaista, sanoo Levanko. Paras lomasää, aurinkoista ja lämpöistä säätä on juhannuksen aikaan:

- Toivoisin olevani väärässä, mutta ei tästä hellekesää näytä tulevan, virnistää Levanko. Juhannuksen kahta puolta on parempi jakso, heinäkuussa näyttäisi palaavan taas tämä epävakaisen sään jakso. Syksyllä on sitten jonkin mittainen paremman sään jakso.

Sademääriä Levanko ei lähde ennustamaan tarkemmin.

- Saattaa sataa enemmän tai vähemmän, kun on epävakaista. Pohjois-Karjalassa on kuitenkin hieman parempi sää kuin Helsingin seudulla, muotoilee runoileva sääprofeetta.

Elämän tarkkailija

Toivo Levanko syntyi Kiteellä ja muutti hyvin nuorena työn perässä Etelä-Suomeen. Aluksi hän toimi muun muassa nosturin kuljettajana, kunnes kouluttautui kauppateknikoksi. Kiinteistönvälittäjän, freelance-toimittajan ja monen muun ammatin työt ovat pitäneet Levangon leivässä kiinni. Nyt eläkkeellä ollessaan Levanko käy Kiteellä, jossa hänellä on kesäasunto.

Levanko on elämän tarkkailija, joka laittaa omat havainnot paperille runon muotoon.Yhden runon sytykkeet tulivat helsinkiläsistä palvelukeskuksista, joissa järjestetään päivätansseja:

- Kaverit lähtee kotoa mukamas kuntolenkille. On kuitenkin kassi mukana, jossa on vaihtovaatteita. Sitten päädytään päivätansseihin. Ajattelen myös sitä kotona odottavaa uskollista kumppania. Näistä aineksista syntyi runo "Salarakas".

Rakkautta ja ihmissuhteita käsittelevien teemojen lisäksi kirjassa on runo niin Sauli Niinistölle kuin kesäkissoillekin.