Espanja menettämässä sukupolven - "päättymättömiä harjoitteluja" ja 700€ kuukausipalkkoja

Espanjaa riivaavan talouskriisin ja työttömyyden keskellä nuoret ovat suurimpia kärsijöitä. Niin kutsuttuun ni-ni-sukupolveen kuuluvien nuorten määrä kasvaa koko ajan. He ovat väliinputoajien sukupolvi. He eivät opiskele eivätkä tee töitä, koska eivät yksinkertaisesti pysty. Korkea työttömyys on saanut työnantajat polkemaan työntekijöiden oikeuksia.

Kuva: Yle Uutiset

Espanjan keskusta-oikeistolaisen hallituksen ja pääministeri Mariano Rajoyn viime aikoina toteuttamat työuudistukset (siirryt toiseen palveluun)ovat helpottaneet työntekijöiden irtisanomisia. Uudistusten myötä työnantajat ovat alentaneet palkkoja, jättäneet lakisääteisiä lisiä maksamatta ja pidentäneet työaikoja päättömästi.

Nyt monien espanjalaisten tilanne on sama: pätkätöitä, työtä ilman työsopimusta, hyväksikäyttöä työmarkkinoilla, työttömyyttä, eikä mitään avustuksia mistään.

Vaikka Espanja selviäisikin talouskriisistä, on maalla hoidettavanaan kokonainen sukupolvi nuoria, jotka ovat eläneet ilman työtä ja mahdollisuutta hankkia asuntoa tai perustaa perhettä. Nämä nuoret eivät näe juuri tulevaisuutta itsellään, he ovat kadotettu sukupolvi. He ovat joutuneet kierteeseen, jossa ilman työkokemusta ei työllisty ja ilman työtä ei voi elää.

”Pelastimme pankit, mutta menetämme kokonaisen sukupolven”, arvioi Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz Reutersin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa maaliskuussa. Maaliskuun jälkeen Espanjan nuorisotyöttömyysaste on kohonnut jo lähes 60 prosenttiin. Koko Espanjassa työttömiä on jo 6,2 miljoonaa ja 1,5 miljoonaa ihmistä elää ilman minkäänlaisia tuloja.

Schulz jatkoi: ”Euroopan unionin suurimpia uhkia on, että ihmiset menettävät lopullisesti luottamuksensa EU:n kykyyn ratkaista ongelmia. Jos nuoret menettävät luottamuksensa, on EU mielestäni todellisessa vaarassa.”

Espanjassa luottamus on jo menetetty.

Kallis ylikoulutus

Yle Uutiset Suora linja haastatteli kolmea espanjalaista nuorta, jotka ovat nähneet työttömyyden kehityksen. He kaikki kertovat samaa tarinaa: luottamus Euroopan unioniin on mennyt ja työmarkkinoiden aiheuttama epätoivo näkyy kaikkialla. Vakituinen työ on työnantajien mielestä liian kallista, ja siksi se on nuorille vain kaukaista unelmaa.

Alicia, 24, jäi työttömäksi Fuengirolassa Andalusiassa, missä työttömyysluvut ovat maan korkeimmat. Nyt Alicia asuu Suomessa miehensä kanssa. Alician mukaan nuoret eivät mene yliopistoon, koska siihen ei ole varaa. He eivät myöskään näe sitä järkevänä, koska ylikoulutuskin voi vaikeuttaa työn saantia.

- Minulle kerrottiin, että minulla on liikaa kokemusta ja osaan liikaa kieliä, eikä kenelläkään ole varaa palkata minua. Se tuntui oudolta, koska minulla ei edes ole yliopistotutkintoa ja hain kuitenkin ihan tavalliseen toimistotyöhön.

Espanjassa Alicia työskenteli muun muassa sihteerinä, kääntäjänä ja puhelinmyyjänä.

Nuoret tietävät etteivät he voi voittaa tilanteessa mitenkään. He vain masentuvat, koska eivät voi tehdä mitään.

Alicia Gómez

Alician mukaan ni-ni-sukupolvi ei saa apua mistään ja nuorten epätoivo on viime vuosina vain kasvanut. Espanjalaiset nuoret tietävät, etteivät tule saamaan edeseläkettä, koska eläkkeen saamiseksi täytyy työskennellä tietty määrä vuosia. Jos nuorelle ei avaudu edes ensimmäistä työpaikkaa, ja sitä kautta kokemusta työelämään, syntyy hyvin epätoivoinen kierre.

- On surullista nähdä, kun nuoret tietävät etteivät he voi voittaa tilanteessa mitenkään. He vain masentuvat, koska eivät voi tehdä mitään.

Ilmaisen harjoittelun kierre

Valtaosa työmarkkinoilla olevista nuorista ei saa töitä. Kuitenkaan turvassa eivät ole nekään kenellä työpaikka sattuu oleman. Ongelmat eivät rajoitu pelkästään työttömyyteen, vaan myös työmarkkinoiden tapaan käyttää työvoimaa julmasti hyväkseen.

Espanjassa työnantaja tekee työläiselle selväksi, että jos työ ei kelpaa, tekijöitä tilalle kyllä löytyy. Tämän varjolla työnantaja oikeuttaa työntekijöiden epäreilun kohtelun, koska työntekijöillä ei ole varaa valittaa. Työnantajat ottavat kaiken hyödyn irti työmarkkinatilanteesta: pidennetyt työpäivät ja kasvanut vastuu ilman palkkaa, epäreilut irtisanomiset ja maksamattomat erorahat ovat normaalia Espanjassa.

25-vuotias Angélica työskentelee myyjänä El Ejidon kaupungissa Andalusiassa. Hän on nähnyt monen ystävänsä työsuhteen loppuvan kuin seinään.

- Työkaverini sai potkut, koska hän selaili avoimia työpaikkoja työajallaan. Teen sitä itsekin, koska haluaisin löytää koulutustani vastaavaa työtä. Espanjassa on lähes mahdotonta saada koulutusta vastaavaa työtä. Oli koulutus mikä tahansa.

Koulutukseltaan Angélica on kääntäjä ja myyjänä hän tienaa 1 000 - 1 200 euroa kuukaudessa. Hän on käynyt useissa työhaastatteluissa, mutta oman alan töistä tarjotaan vain 700 euron kuukausipalkkaa. Minimipalkka Espanjassa on 600 euroa.

- Se tuntuu hyvin epäreilulta, että tienaan enemmän paikassa, johon ei tarvita koulutusta kuin paikassa, joka vastaisi koulutustani.

Angélica tuntee nuoria, jotka työskentelevät niin kutsutussa ”päättymättömässä harjoittelussa”. Työnantajat tarjoavat nuorille avokätisesti mahdollisuuden saada arvokasta kokemusta uralleen ilmaisen harjoittelun avulla, mutta todellisuudessa mahdollisuudet saada palkkaa tai työllistyä oikeasti eivät ole sen paremmat. Monien kohdalla palkaton harjoittelu on kestänyt useita vuosia, koska työnantaja on luvannut harjoittelun päätteeksi palkallista työtä. Työtä ei kuitenkaan koskaan kuulu.

- Työantajat osaavat käyttää harjoittelua hyväkseen. He käyttävät nuoria vaikeisiin ja haastaviin työtehtäviin ja projekteihin maksamatta heille mitään. Sitten he hankkiutuvat nuoresta eroon ja ottavat tilalle uuden nuoren, joka on valmis paiskimaan raskaimmat työt ilmaiseksi.

Itsemurhista ei leikata

Vuoden 2008 globaalin talouskriisin jälkeen työllisyystilanne on mennyt roimasti huonompaan suuntaan. Nyt korkeasti koulutetut biologit puhdistavat katuja ja tohtorit muuttavat Espanjasta Lontooseen tiskaamaan.

- Ei tarvitse olla taloustieteiden asiantuntija ymmärtääkseen, että tätä menoa tilanne ei tule paranemaan. Espanjalaiset eivät luota Euroopan unionin kykyyn tehdä poliittisia ja taloudellisia päätöksiä ihmisten hyväksi, kertoo Alicia.

EU on määrännyt Espanjan hallitusta vähentämään talouden alijäämää ja tekemään rakenteellisia uudistuksia eli leikkaamaan palkkoja, eläkkeitä ja sosiaaliturvaa. Angélican mukaan espanjalaiset ovat vihaisia, koska leikkaukset ovat vaikuttaneet lähinnä keskitulosten ja työläisten oloihin. Nuoret ovat olleet leikkausten suuria kärsijöitä.

- Nämä toimenpiteet eivät paranna tilannetta lainkaan, ainoastaan suuryhtiöt ja pankit hyötyvät. Espanjalaisilla on valtava epätoivohallitsevia poliitikkoja kohtaan ja suoranaista vihaa Saksaa kohtaan, joka käytännössä hallitsee koko unionin talouspolitiikkaa.

Joka päivä voi lukea jostain velallisesta, joka on tehnyt itsemurhan, koska ei ole pystynyt maksamaan omia lainojaan.

Jorge Ortega

Castellónissa asuva 35-vuotias Jorge pitää EU:ta hyvänä ideana, mutta sen toteuttamiseen tarvitaan oikeanlaista politiikkaa. Jorge allekirjoittaa monien espanjalaisten tunnot siitä, että vääränlainen politiikka on johtanut kohtalokkaisiin leikkauksiin. Jorgen mukaan espanjalaiset eivät ainoastaan ole menettäneet totaalisesti uskoaan EU:hun, vaan koko uusliberaaliin markkinataloussysteemiin. Monet uskovat, että jos unionia johdettaisiin muulla systeemillä, asiat olisivat paremmin.

Vain muutama kuukausi sitten Jorge näki, kuinka pankin edustalla nuori nainen valeli itsensä bensiinillä ja sytytti sen jälkeen itsensä tuleen. Vuosi sitten hän todisti samanlaisen tilanteen kotikadullaan Castellónissa. 

- Tätä tapahtuu lähes päivittäin nykyään. Joka päivä voi lukea jostain velallisesta, joka on tehnyt itsemurhan, koska ei ole pystynyt maksamaan omia lainojaan.

Jorgen mukaan itsemurhat ovat kasvaneet roimasti ja ovat tiiviissä yhteydessä maan huonoon taloudellisen tilanteeseen ja yksityisiin lainoihin. Espanjan media ei juuri kerro itsemurhatilastoista, ja Jorge epäileekin, ettei sellaisen tiedon kertomista nähdä poliittisesti kannattava.

- Tässä markkinataloudessa, jokainen joka on tehnyt itsemurhan, on vain numero jossain tilastossa. Talousmaailman johtajat eivät näe ihmisiä, he näkevät vain numeroita. Pelottavinta onkin, että he näkevät numeroista, kuinka työllisyystilanne on heikko ja itsemurhaluvut ovat korkealla, mutta he eivät välitä muusta kuin itsestään.

Jorge ei ole ole Euroopan unionia tai maiden välistä yhteistyötä vastaan. Omien sanojensa mukaan hän vastustaa sitä kapitalismin muotoa, johon unioni tällä hetkellä perustuu.

Pätkätyöt kasvussa

Vastikään Mariano Rajoyn hallitus leikkasi roimasti irtisanotuille työntekijöille maksettavia erorahapaketteja (siirryt toiseen palveluun). Uudistus heikensi entisestään työntekijöiden neuvotteluoikeuksia ja antoi enemmän valtaa työnantajille. Espanjassa uudistusta on laajalti kritisoitu, koska se kannustaa yrityksiä irtisanomaan pidempiä työsopimuksia ja tekemään niiden tilalle entistä enemmän pätkätyösopimuksia. Tällä hetkellä Espanjassa 97 prosenttia nuorten työsuhteista on määräaikaisia.

Angélican mukaan useat työnantajat käyttävät uudistusta julmasti hyväkseen ja lainsäädäntöä kiertämällä jättävät tylysti erorahat maksamatta.

- Yhtiöt maksavat joka tapauksessa erorahoista vain murto-osan, koska pystyvät tekemään niin.   

Käytännössä katsoen työntekijöiden irtisanominen on nyt entistä halvempaa. Lain mukaan työntekijän voi irtisanoa ilman sopimista, jos yrityksellä on meneillään ”vaikeat ajat”. Näiden vaikeiden aikojen todentamiseen yrityksen tarvitsee vain osoittaa tehneensä tappiota kolmena peräkkäisenä kvartaalina. Alician mukaan epäreiluja irtisanomisia on vaikea todistaa.

- Siskoni oli työskennellyt samassa paikassa jo pitkään. Sitten hän tuli raskaaksi. Yhtäkkiä hänelle sanottiin, ettei häntä enää tarvita.

- Työnantajat tekevät ainoastaan kahden tai kolmen kuukauden pätkäsopimuksia, koska sinä aikana työntekijä ei voi valittaa mistään. Ja jos valittaa, työsopimusta ei varmasti jatketa, vaan tilalle otetaan uusi pätkätyöläinen, kertoo Jorge.

Jorge työskentelee osa-aikaisena englannin opettajana ja kertoo nauraneensa ni-ni -sukupolvelle vielä viisi vuotta sitten. Silloin tekemättömyys ei ollut yleistä ja se nähtiin vain huonon kasvatuksen tuloksena. Nykyään ni-ni -sukupolven tilannetta on todella vaikea niellä.

- Ni-ni -sukupolvea on mahdotonta motivoida, koska mihin heitä motivoisi? Siihen, että he ottavat lainaa, kouluttavat itsensä kalliilla ja muuttavat takaisin vanhempiensa luokse asumaan. Tai siihen, että korkeasti kouluttavat itsensä ja lähtevät esimerkiksi Lontooseen tiskaamaan.