AVI tukisti Poria: Hoitojonot lainmukaisiksi sakon uhalla

Aluehallintovirasto on antanut Porin kaupungille määräyksen saattaa erikoissairaanhoito lakimääräiselle tasolle. Hoitojonoja on erityisesti sisätauteihin. Kirurgian puolella tilanne on helpottunut.

aluehallintovirasto
Porin kaupunginsairaala seinä Porin vaakuna
Antti Laakso / Yle

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on antanut Porin kaupungille määräyksen saattaa erikoissairaanhoito lakimääräiselle tasolle vuoden loppuun mennessä 200 000 euron sakon uhalla. Erikoissairaanhoitoon pääsyssä on ollut viiveitä vuodesta 2011 alkaen. Hoitojonoja on ollut erityisesti sisätauteihin ja kirurgiaan.

- Pahin tilanne on sisätaudeissa. Sisätauteihin ensimmäistä käyntiään on joutunut odottamaan yli 90 vuorokautta viidennes potilaista eli käytännössä 75 potilasta. Hoitoa on puolestaan jonottanut yli puoli vuotta yli 30 prosenttia sisätautien potilaista eli 52 potilasta. Kirurgian puolella jonoja on saatu kirittyä kiinni, kertoo kehittämispäällikkö Ulla Peltola aluehallintovirastosta.

Aluehallintovirasto on seurannut erikoissairaanhoidon viiveitä hoitoon pääsyssä Porin kaupungissa valvonta-asiana viime vuoden maaliskuusta alkaen. Aluehallintovirasto on 2.toukokuuta antamallaan päätöksellä velvoittanut Porin kaupungin huolehtimaan siitä, että hoitoon pääsy erikoissairaanhoidossa saatetaan lain edellyttämälle tasolle kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Aluehallintovirasto velvoittaa Porin kaupungin antamaan aluehallintovirastolle 15.1.2014 mennessä selvityksen siitä, miten hoitoon pääsy on saatettu lain edellyttämälle tasolle.